ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да облекчите и излекувате екземата?

Екземата е широко разпространено кожно заболяване, характерно за всички възрасти, което се обостря през лятото

екзема То представлява възпаление и може да се появи навсякъде по кожата, като най-често засяга откритите части на лицето и ръцете. Сравнително по-рядко се появява по тялото. Външните белези са зачервявания и подувания, загрубяване на кожата, лющене и напукване.

За да облекчите състоянието на екземата, дерматолозите съветват:

Къпете се с хладка вода. Топлата и горещата изсушават и зачервяват кожата, което влошава екземата. Не прекалявайте с честото и продължително взимане на душ. Къпането веднъж дневно за 5-10 минути хидратира достатъчно ефективно.

Използвайте меки, неизсушаващи душ гелове и сапуни. Предпочитайте продукти без ароматизатори, антибактериални вещества, консерванти и други химически средства, които могат да, предизвикат дразнение. Ако след къпане усещате дискомфорт, сменете сапуна. В горещото време, когато се къпете повече от веднъж дневно, не е необходимо всеки път да е със сапун. В случай че сте твърде потни, го употребявайте само в областта на гениталиите, подмишниците и краката, като заобикаляте засегнатите от екземата места. Избягвайте да използвате гъби за къпане. Триенето може да раздразни кожата и да обостри състоянието.

Не подсушавайте кожата напълно. Внимателно попивайте влагата с хавлиена кърпа, като кожата трябва да остане леко влажна. В противен случай тя може да изгуби важни естествени масла. Нанесете овлажняващо средство до 3 минути след къпане. Заблуда е, че тази група продукти хидратират. Всъщност те допринасят за задържането на собствената влага, което предпазва кожата от изсушаване и напукване. Колкото повече масла съдържат овлажнителите, толкова по-ефективно защитават от загубата на влага. Когато са под формата на унгвенти, те са съставени от 80% масла и 20% вода. Този вид емулсия създава предпазен слой върху кожата и така действа по-добре в сравнение с кремовете и лосионите. Съдържанието на двете съставки в кремовете е по 50 %. А лосионите се състоят основно от вода и затова не осигуряват достатъчно ефективна бариера.

Предпочитайте дрехи от памучна материя и ги изплаквайте два пъти при пране. Естествените тъкани не запарват кожата и й позволяват да диша. Синтетиката, вълната и грубите материи я дразнят. Избирайте внимателно праха за пране – желателно е да е неароматизиран и с неутрално Ph. Задължително изпирайте и новите дрехи, преди да ги облечете.

Доколкото е възможно, избягвайте изпотяването и претоплянето. Тези два фактора отключват сърбежа и чесането, които бихте могли да туширате със студени компреси. Чесането влошава състоянието на екземата и може да доведе до нарушаване целостта на кожата, навлизането на бактерии и възникването на инфекция, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *