ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Допинг за спортисти спасява недоносени деца?

Преждевременното раждане може да има нежелани и опасни последици за мозъка на недоносените деца

Удивително откритие може да помогне за спасяване на недоносените деца – хормонът еритропоетин, използван като допинг от спортисти за повишаване на издържливостта им, помага да се предотврати увреждането на мозъка на новородени. Ударна доза от хормон, спечелил печална слава като допинг в професионални спорт през 90-те години, снижава значително риска от хипоплазия на мозъка при преждевременно родени бебета.

nedonoseni-decaСпоред данните на СЗО ежегодно 15 милиона деца се раждат преди 37-та седмица на бременността. Близо милион от тях губят живота си, вследствие усложнения от преждевременното раждане, а много повече остават завинаги с мозъчни и други вътрешни увреждания. Основния проблем е кислородният глад на мозъка и това може да предизвика системни нарушения в работата на централната нервна система, зрението и слуха.

Синтетичният хормон стимулира производството на червените кръвни телца и досега се използваше главно за лечението на анемия при новородени деца, при пациенти с бъбречна недостатъчност, или за да се намали необходимостта от кръвопреливане.

Последните проучвания показват, че допингът за спортисти предпазва мозъка на недоносените деца от увреждане и дегенерация, съобщава BBC News. Изследователи от Университетската клиника на Женева са включили в своя клиничен експеримент 495 недоносени бебета, родени в Швейцария. Половината от малките пациенти през първите две денонощия от живота си получават ударна доза еритропоетин. При сканиране на мозъка след време учените получават за пръв път обнадеждаващи резултати: децата са с 2 до 3 пъти по-малко увреждания. Това доказва ефективността на хормона, използван от спортистите като допинг, за спасяване на преждевременно родените бебета.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *