ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 храни за здравето на мозъка

Кой не иска да стане по-умен и то лесно с тези храни за здравето на мозъка? Кой иска да изглежда по-добре или да се чувства по-здрав? 

За здравето на мозъка

Много от последните проучвания показват как някои хранителни вещества, могат да се отразят положително на здравето на мозъка, по-специално в областите на мозъка, свързани с когнитивната обработка или чувствата и емоциите. Най-общо казано, ако следвате здравословна диета и режим на хранене за вашия мозък, това ще доведе до силен приток на кръв, поддържане на психичното равновесие и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и невродегенеративни заболявания.

Ето 10-те най-важни храни за здравето на мозъка

1. Ябълки: яденето на една ябълка на ден предпазва мозъка от окислително увреждане, което причинява невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Това магическо хранително вещество, което действа като защита е кверцетин, който е фитонутриент.

2. Аспержи: те са богати на фолиева киселина, която е от съществено значение за метаболизма на мастните киселини с дълги вериги в мозъка.

3. Постно месо: то е богато на витамин В12, желязо и цинк. Тези витамини и минерали поддържат здрава нервната тъкан.

4. Боровинки и ягоди: проучванията показват, че хората, които ядат плодове подобряватт своята памет и двигателни умения. В допълнение, техните антиоксидантни свойства, могат да защитят мозъка от оксидативни процеси.

5. Черен шоколад: предлага невероятни сили на концентрация. Това е един много мощен антиоксидант, съдържащ естествени стимуланти, които увеличават производството на добри ендорфини. За оптимални ползи трябва да намерите тъмен шоколад с по-малко от 10 грама захар на 100 грама шоколад.

6. Скумрия: съдържа омега-3 мастни киселини, които проучванията са показали, че са от съществено значение за функционирането на мозъка.

7. Сух риган: това е една от подправките, които имат мощни антиоксидантни свойства. В няколко проучвания е доказано, че риганът има 40 пъти повече антиоксиданти свойства от ябълките, 30 пъти повече от картофите, 12 пъти повече от портокалите и четири пъти повече от боровинките или ягодите.

8. Орехи: богати на протеини и съдържат омега-3 мастни киселини, витамини Е и В6, които насърчават изграждането на здравословна нервна тъкан.

9. Пълнозърнести храни: осигуряват фибри и витамин E, който подпомага сърдечно-съдовото здраве и подобрява кръвообращението на мозъка.

10. Кисело мляко: киселото мляко и другите млечни храни са пълни с протеини и витамин B, които са от съществено значение за подобряване на комуникацията между нервните клетки.

 

 

Предлагаме ви 6 упражнения за мозъка!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *