ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте какви невидими врагове крие басейнът!

Животът е невъзможен без вода – факт, известен не само на човека, но и на микроорганизмите около нас. Те се чувстват комфортно върху влажната повърхност по стените и дъното на басейна, но при първа възможност предпочитат да се прехвърлят върху нашата кожа. Именно затова чистотата на обществените басейни е толкова важна и се следи от санитарните служби. Но истинската защита от инфекции зависи главно от самите нас.

Невидимите врагове

Първият опасен жител на влажната среда може да се срещне още на ръба на басейна, по дръжките и парапетите на стълбичките, в душ кабините – местата, които не се дезинфекцират с хлор. Става дума за гъбички, които поразяват кожата на краката и ноктите. Обикновено гъбичките попадат в басейна с помощта на хора, които дори не подозират за инфекцията – известно време самата имунна система на човека потиска външните признаци на заболяването. Ако вашият имунитет не е достатъчно силен, то още няколко дни след контакта с перваза на басейна може да усетите сърбеж и дискомфорт по кожата на поразеното място. baseinАко болестта продължи да се развива, гъбичките могат да поразят нокътната плочка и това да доведе до нейното деформиране и изтъняване, пише сп. „Здравен журнал„. Добре е хората, които посещават басейни, да се обръщат към лекар при всякакви признаци за кожно увреждане, дори ако им се струват незначителни: произволно заболяване се лекува много по-лесно на ранните етапи от развитието му.

Втората опасност е т.нар. заразен молуск – вирусна инфекция

Микроорганизмите могат да запазят своята жизнеспособност по повърхността на различните принадлежности за плуване – например тези за водна аеробика. При заразяване с тази инфекция по кожата се появяват малки пъпчици (приличат на възелчета) с различен диаметър. Най-засегнати обикновено са децата на възраст до 10 г.

При неудачно стечение на обстоятелствата, от басейна може да се прихване дори човешки папилома вирус. Тази инфекция обикновено се предава при тесен контакт с носителя, но са известни и случаи на битово заразяване. Става дума за проникване на вируса през ранички или заразяване при контакт на лигавицата със замърсен предмет (например в никакъв случай не бива да сядате на пейката в съблекалнята без дрехи). На мястото на заразяване се появяват кондиломи, подобни на брадавици. Те не трябва да се лекуват без лекарска намеса – специалистите трябва да установят защо имунитетът ви е намалял и кожата ви е станала уязвима за бурното размножаване на вируса.

Всички тези инфекции умират в хлорирана вода. По-устойчива на това въздействие се оказва криптоспоридията- опасен паразит, който поразява стомашно-чревния тракт и дихателните пътища. „Приютяването“ на нечакания гост може да стане с поглъщане на заразена вода. Първите признаци на заболяването напомнят отравяне: диария, спазми в корема, гадене. Особено често засяга децата, които, докато се забавляват в басейна, не се замислят за мерките за безопасност.

Обратната страна на медала

Хлорираната вода ни предпазва от много проблеми, но се отразява неблагоприятно на нашата кожа. Често след плуване в басейн може да се появи усещане за стегнатост. Това се случва, защото хлорираната вода отмива защитния кожен себум. Косата също страда: при любителите на честото плуване къдриците губят своя блясък, стават сухи, чупливи, краищата се накъсват, появява се и пърхот, борбата с който може да се проточи доста. Косата става непослушна, процесът по оформянето на някаква прическа се превръща в истински кошмар.

Коя друга част от тялото е подложена на агресивно химическо въздействие? Разбира се, очите. Хлорът може да предизвика силно раздразване на роговицата, затова е добре в басейна да се плува със специални очила. Хората, които използват контактни лещи, задължително трябва да ги свалят преди плуване, защото във водата те се превръщат в истинска гъба, способна да попие и самата хлорирана вода, и произволни съхранили се в нея микроби. Така се появява опасност за развитие на ред заболявания, най-разпространеното от които е конюнктивитът.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *