ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проверете в каква спортна форма сте!

1. Кое е най-подходящото време от деня?

Отговорът на този въпрос варира според индивидуалните особености. Все пак, през лятото за предпочитане са по-хладните сутрешни или вечерни часове. През студените дни пък обратно – по-добре е да се ходи в топлите обедни часове, когато слънчевите лъчи ще ви заредят и с дефицитния през зимата витамин D.

2. Да ям ли преди ходене?

И това е индивидуално. Някои хора определено се чувстват по-добре, ако са хапнали нещо. И все пак, ако ще ходите усилено, нека хапването преди това да не е тежко – спрете се на някакъв плод или обезмаслено мляко. За организма не е добре да спортува и едновременно с това да е зает с храносмилане.

barzo hodeneАко сте решили да ходите сутрин и смятате да закусвате чак след тренировката, задължително изпийте поне една чаша вода, защото след нощния сън организмът ви може да е леко обезводнен

3. Как да определям скоростта си?

Ако нямате крачкомер, най-лесният вариант да измерите бързината, с която се движите, е да преброите крачките, които правите за минута. Ето приблизително какво разстояние изминаваме, ако правим:

70 стъпки за минута са равни на 1600 метра за половин час, сътветно 3200 метра се изминават за 1 час.
105 стъпки за минута са равни на 1600 метра за 20 минути, съответно на 4800 метра за час.
140 стъпки за минута са равни на 1600 метра 15 минути, съответно на 6400 метра за час.

Като повървите малко, ще почувствате какво темпо отговаря на желаната от вас скорост и няма да ви е необходимо да броите крачките си.

4. Колко калории се горят с бързо ходене?

Човек, който тежи около 70 кг, за 1600 м ще изгори средно 80-100 калории. Колко точно калории ще изразходвате обаче зависи от много други фактори, освен изминатото разстояние, а именно: височина, тегло, ниво на тренираност, облекло, температура, терена, по който вървите и др. Но ако целта ви е да отслабнете, забравете цифрите. Просто си съставете здравословен план за хранене, на който ще се чувствате добре целогодишно и ходете поне половин час всеки ден, пише сп. „Здравен журнал“.

5. Кога да подновя маратонките си?

Добре е да ги сменяте на всеки 6 месеца или на всеки 600 изминати мили – което се случи първо. Не бива да се подлъгвате от добрия им външен вид, защото за това време/разстояние със сигурност са се износили подметките и въздушните им възглавнички.

6. Как да оценя нивото си?

Ето една формула, предложена от специалисти, с която да установите в каква спортна форма сте. Първо, загрейте за около 5 мин, като разтягате мускулите на краката. След това изминете 1600 м с най-бързото ходене, на което сте способни. Преценете физическото си състояние спрямо възрастовата група, в която попадате:

под 30 години – ако изминете 1600 м за 13 мин, значи сте в страхотна форма
30-39 години – ако изминете 1600 м за 14 мин, значи сте в страхотна форма
40-49 години – ако изминете 1600 м за по-малко от 15 мин (14 мин и 42 сек), значи сте в страхотна форма
50-69 години – ако изминете 1600 м за 15 мин, значи сте в страхотна форма
над 70 години – ако изминете 1600 м за 18 мин и 18 сек, значи сте в страхотна форма.

Ако надхвърляте посоченото идеално време за вашата възрастова група с повече от 3-6 мин, значи не сте в много добра аеробна форма. Това обаче не бива да ви притеснява, просто продължавайте да практикувате редовно и спортната ви кондиция ще се подобри.

7. Проблем ли е, че ръцете ми се потят?

Не, съвсем нормално е да е така. Докато ходите, непрекъснато люлеете ръцете си и така се усилва кръвообращението към пръстите ви, които се изпотяват. Добра идея е да свалите пръстените си, преди да се заемете с бързото ходене. Ако потенето на ръцете ви притеснява много, можете от време на време да ги свивате силно в юмруци – така ще оттласкате кръвта от пръстите си. Някои хора дори носят гумени топки, които да стискат докато ходят.

9. Защо чувствам болка в пищяла?

Болезнени усещания в предната долна част на крака са често срещани сред начинаещите пешеходци. Причината е в претоварването. Мускулите на прасеца и пищяла се схващат от прекалената за тях физическа активност. Резултатът е изгаряща болка в предната долна част на краката. За да избегнете подобни страдания, увеличавайте постепенно разстоянието и скоростта на ходене и задължително загрейте, преди да тръгнете. Ако сте претоварили мускулите и чувствате болка, забавете крачка. Ако не се почувствате по-добре, направете упражнения за разтягане на мускулите на прасеца. Ако и това не ви облекчи – вкъщи наложете за 15 мин пищяла си с лед, увит в кърпа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *