ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВНИМАНИЕ: Кога храната ни разболява?

Стомахът се подува от плодов сладолед, какаото дразни червата, чаша червено вино и малко херинга причиняват ускоряване на пулса, депресия, мигрена или умора. Лекарите наричат това непоносимост към храни.

bolesti hrana, заболявания, хранене, здравословно хранене, алергии

Това не е истинска алергия – при нея реагира цялата ни имунна система, а не само червата. Изследователите предполагат, че променените хранителни навици и увреждане на чрев­ната лигавица, например от химикали, увеличават риска от непоносимост към храни. Различно е при всеки паци­ент, разбира се. Затова всеки трябва да разбере колко мляко или плодове понася органи­змът му. Субстанциите, които най-често вредят, са фруктоза (плодова захар), лактоза (млеч­на захар), хистамин (хормон) и глутен (белтъчини от житни растения).

 

Ето симптомите и какво може да помогне:

Болки в корема след ядене на пресни плодове – непоносимост към фруктоза

Симптоми: типични са кур­кане на червата, подут корем и воднисто разстройство ско­ро след приема на плодове, плодови сокове или кисело мляко и кремове с плодове. В тях се съдържа плодова захар (фруктоза-гликоза). Причина: понеже в тънките черва липсва определена белтъчина трансмитер, фруктовата захар стига несмляна до дебе­лото черво, където се разграж­да от бактерии и се образуват газове. Често преди да се проя­ви непоносимост, пациентът е имал чревна инфекция или се е лекувал с антибиотици.

Диагноза: непоносимостта може да се потвърди с дихате­лен тест с натоварване с фру­ктоза.

Важно: ако има съмнение за наследствена непоносимост, дихателният тест може да бъде опасен! Тогава се прави генно изследване на кръвта.

Терапия: обикновено са доста тъчни две седмици да се избягва фруктозата, след това приемът й бавно започва да се увелича­ва. За пациенти с наследствена непоносимост обаче фрукто-зата е забранена за цял живот. Внимание и при консумиране на сорбит (например в ябълки и бонбони срещу кашлица), той се преработва в организма във фруктоза.

Къде може да се крият фруктозата или сорбитът:

ябълков сок, ябълки, моркови, лук, червено цвекло, захар, стафиди.

 

Виновно е млякото непоносимост към лактоза

Симптоми: подут корем, га­дене и разстройство след при­ем на мляко или млечни про­дукти (също и на сладкиши, хляб, салам, кафе с мляко).

Причина: при много хора с възрастта отслабва актив­ността на ензима от тънките черва лактаза, който разгражда млечната захар. Но и инфекции на стомаха и червата могат да причинят непоносимост.

Диагноза: дихателен тест може да потвърди непоносимостта, но невинаги е достоверен. Наслед­ствената непоносимост може да се докаже с генен тест. Затова е необходима само намазка от лигавицата на бузата.

Терапия: помага само едно – избягвайте млечната захар. Ако в ресторанта не сте си­гурни дали в храната няма лактоза, вземете преди ядене ензима лактаза като таблетки за дъвчене или капсули.

Къде се крие лактозата: в млечен сладолед, чийзкейк,мляко, бял шоколад, салами, кренвирши и наденички.

 

Опасните зърнени храни чувствителност към глутен (или т.нар. целиакия)

Симптоми: обикновено ня­колко часа след ядене на хляб, спагети, сладкиши или пица се появяват колики,подуване на корема и разстройство. Мо­гат да се срещат също умора, кокоша слепота или анемия. При децата прави впечатление екстремното и постоянно по­дуване на корема.

Причина: белтъчината глу­тен, съдържаща се в житните растения (пшеница, ръж, ече­мик, лимец, овес), причиня­ва коремни оплаквания при чувствителните хора, а ста­тистически при един на двеста души предизвиква дори и теж­ки възпаления на лигавицата на тънките черва.

Диагноза:целиакиятаседо­казва с кръвен тест и проба от тъканта на тънките черва. За чувствителността към глутен няма тест. В аптеките има бърз тест за целиакия, който дава насока. Идете на лекар!

Терапия: при целиакия глутенът трябва да се избягва цял живот, иначе има заплаха от остеопороза и четири пъти по­вишен риск от рак. Чувстви­телността към глутен може да бъде намалена с времето. Днес на пазара се предлагат много житни продукти без глутен.

Къде се крие глутен: пшени­ца, ръж, ечемик, спагети, пица, готови храни, бисквити, бира.

 

Оцетът също може да е вреден непоносимост към хистамин

Симптоми: ако реагирате на кисело зеле, червено вино, оцет или камамбер като полу­чавате хрема, кихане, уртика-рия, колики или главоболие, може да имате непоносимост към хистамин. В повечето слу­чаи са засегнати жените.

Причина: експертите подози­рат смущение в разграждане­то на трансмитера хистамин, който съществува в тялото ни и в богатите на белтъчини хра­нителни продукти (например риба и сирене).

Диагноза: с тест на кръвта и урината може да се определи стойността на ензима диаминоксидаза, който разгражда хистамина, и отделянето на хистамин. За съжаление, спе­циалистите обаче не са на едно мнение по отношение на дос­товерността на теста.

Терапия: Оплакванията нама­ляват при прием на антихиста-минови препарати и избягване на хранителни вещества с хи­стамин, както и прием на кап­сули с диаминоксидаза. Вни­мание: алкохол, отхрачващото лекарство АСС, препаратите срещу ревматизъм и упоява­щите вещества повишават от­делянето на хистамин и спират диаминоксидазата.

Къде се крие хистамин: в пармезан, сирене гауда, кон­серви херинга, кисело зеле, мая, червено вино, оцет балсамико. Колкото по-дълго ги съхранявате, толкова повече хистамин съдържат!

 

 

Ода за просото

Бързо решение на стомашните проблеми, подутия корем и киселините с “Гастромакс”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *