ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да пазим и лекуваме лимфната система?

Тя се разпростира по цялото тяло и изпълнява много функции в организма. Работи, без да привлича излишно вниманието ни, но едно нарушение в лимфната система е достатъчно, за да разберем, че нещо не е наред със здравето ни.

Каква е ролята на лимфната система?

Чрез нея в клетките постъпват кислород и хранителни вещества и се извършва обмяната на веществата. Холистичната и природната медицина възлагат на лимфната система главна роля в терапията на болестите. Според съвременните разбирания именно в нея се зараждат и развиват много заболявания – и именно чрез нея трябва да се осъществи пълноценното лечение. Всички клетки и системи в организма са свързани с лимфата и затова тя може да се разглежда като една от отправните точки за установяване на здравословното ни limfna sistemaсъстояние – както физическо, така и психическо. Лимфната система е важен фактор, който има отношение не само за развитието на болестта, но и за оздравяването, пише сп. „Здравен журнал“.

Скритата транспортна мрежа

Лимфната система минава през цялото тяло и се занимава с транспортирането на междуклетъчната течност и нейния анализ в лимфните възли. Тя влияе директно или косвено върху повечето динамични процеси в организма. Лимфната течност попада в съдовете из междуклетъчната тъкан, където играе ролята на обкръжаваща среда за всички клетки в тялото. Отначало минава по малките лимфни съдове, които се обединяват във все по-големи, докато накрая се включва във венозния кръвоток. Често я сравняват с реките: започват като малки ручеи, стават потоци и после се вливат в пълноводни реки, които текат към морето. За разлика от кръвоносната система, която е затворена, лимфната има начало и край.

По пътя си лимфата минава през 600-800 възли. В тях се пречиства от токсините, причинители на болести, от продуктите след разпада на клетките и метаболизма, от външни чужди вещества (прах и други миниатюрни частички, попаднали в тялото чрез храната и дишането и затрудняващи работата на организма). Лимфните възли по форма приличат на бобени зрънца с размер от 2 до 20 мм, но са важна част от имунната система. В тях са настанени повечето ни защитни клетки – лимфоцитите, специалисти по унищожение на потенциални врагове на здравето.

Веднага щом в организма попадне инфекциозен агент, по лимфната система се предава сигнал за него до най-близкия лимфен възел и там се задействат лимфоцитите, които образуват антитела за борба с инфекцията. Тези защитни тела се транспортират с помощта на кръвотока обратно до мястото на инфекцията, където влизат в истинска битка с нея. Чрез капилярите антителата попадат отново в тъканите, където оказват своя имунологичен ефект. Видимо уголемените лимфни възли показват максимално напрежение и активност на имунитета.

Най-често се сещаме за лимфната система при инфекциозни заболявания и при всякакви състояния, съпроводени с отоци и задържане на течности. Тя трябва да бъде стимулирана обаче и при хронични болести – например артрози, нарушения на кръвоносната и храносмилателната система, болести на бъбреците и черния дроб, при синдрома на хроничната болка и други здравословни проблеми.

Как да я пазим и лекуваме?

Лимфната система се поддава на различни заболявания. В повечето случаи те се дължат на изменения в плътността на междуклетъчната течнаст. При големи количества токсини тя може да стане прекалено гъста и гелообразна субстанция, която не е в състояние да алармира и пренася информация до лимфните възли за инфекции и други нарушения. Така се обезоръжават защитниците на организма, както и не могат да бъдат изведени продуктите от разпада на външните болестотворни агресори.

Правилното хранене отстранява подобна блокада на организма. Един от начините е изчистване на организма с разтоварваща диета: в продължение на седмица се приемат само зеленчукови супи и сокове и се изключват напълно месото и всякакви други храни, богати на протеини от животински произход. През този 7-дневен период се възстановява напълно структурата на междуклетъчната мрежа, в която се намира и лимфната течност. Същия ефект имат и постите, които се спазват в определени периоди в различните религии – отказ от месо цели прочистване от токсини за пълноценно възстановяване на лимфната система и оттам на целия организъм.

Задължително условие по време на дренажни диети и подобно лечение е пиенето на големи количества вода -не по-малко от 2-3 литра на денонощие. За предпочитане са нискоминерализираните води или обикновената чешмяна вода. Други подходящи течности са плодовите и зеленчуковите прясно изцедени сокове. Чаят и кафето трябва да са в ограничени количества, защото по-скоро затрудняват работата на лимфната система, отколкото да я стимулират.

Лимфодренажният масаж е подходяща техника за отблокиране на лимфната система. Прилага се от специалист (лекар или квалифициран масажист), който с нежни поглаждащи движения оказва лек натиск върху кожата и подкожната тъкан по протежение на лимфните съдове.

За разлика от кръвоносната система, която има свой мотор (сърцето), лимфната е лишена от подобен орган. Затова може да й се помогне само външно с масаж – опитната ръка на физиотерапевта действа като помпа, която ритмично ускорява лимфотока и поддържа стените на лимфните съдове. По-силно и дълбоко въздействие върху системата оказва масажът за отстраняване на ацидоза (повишена киселинност на междуклетъчната течност), който има и общотерапевтично действие. Разработени са и системи за самомасаж и гимнастика за поддържане на лимфната система.

Предлагат се и различни препарати, като за предпочитане са хомеопатичните и фитотерапевтичните. Те са създадени на основата на растителни и минерални съставки, които имат поддържащо и стимулиращо лимфотока действие, без да оказват нежелани странични ефекти върху други системи в организма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *