Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правилно приготвената запарка е 3 пъти по-полезна!

Лечебните свойства на билките се дължат на биологично активните им вещества -алкалоиди, танини, флавоноиди, гликозиди, полизахариди

запарка
За да са максимално ефективни, е много важно те да се приготвят и съхраняват правилно.

Най-често се правят водни извлеци – запарки и отвари. От листата и цветовете лесно се извличат активните вещества и от тях обикновено се приготвят запарки. По-твърдите растителни части – кори и корени, са подходящи за отвари. Класическият начин за приготвяне на запарка е да сложите надробената билка в порцеланов, стъклен или емайлиран съд и да я залеете с определеното количество вода, най-добре със стайна температура. Съдът се затваря с капак и се нагрява на кипяща водна баня в продължение на 15 минути, при често разбъркване. Много е важно запарката да не заври. След като престои около 30-40 мин., се прецежда. Ако е необходимо, се долива вода за достигане на посочения обем. Най-често от 10 г растителна суровина се получава 100 мл запарка. Друг начин за приготвяне е да залеете билката с кипяща вода и да я оставите под капак няколко минути. Понякога се препоръчва приготвянето на студена запарка -смляната билка се поставя в съд, залива се с определеното количество преварена и изстинала вода, затваря се с капак и се оставя да престои от 4 до 12 часа, след което се прецежда, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *