ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Откриха нови полезни свойства на кафето

Наред с другите полезни свойства, кафето намалява риска от заболяване на венците

Любителите на кафе има причина да тържествуват – учените откриха неизвестно досега полезно свойство на ободряващата напитка. За  ползата от кафето отдавна се спори, но както се оказа, то успешно предпазва венците от заболяване.

kafetoНаскоро американски учени от Бостън съобщиха сензационната новина, че кафето е много полезно за зъбите, тъй като съдържа вещества, които предотвратяват разпространението на стрептококи в устната кухина. Именно тези бактерии са причина за кариес, пародонтоза и други заболявания. Откритието е публикувано в редица специализирани издания по въпросите на зъбната хигиена и денталната медицина.

Според изследователите, напитката намалява риска от различни заболявания на венците. Болестите гингивит и пародонтит лесно се превръщат в хронични и може да доведат до изтъняване на венеца, разхлабване и загуба на зъби.

Учените от Бостънския университет са анализирали данните за състоянието на зъбите на хиляди американци, които са посещавали стоматологичната клиника на университета през последните 30 години. Забелязва се, че при пациентите, които признават за системната употреба на 1-2 чаши натурално кафе на ден, рискът от развитие на заболяване на венците е по-нисък с 10 до 13% в сравнение с другите участниците в проучването, които пият кафе инцидентно или дори не го обичат.

Увеличаването на количеството тъмна ободряваща напитка подобрява здравето на устната кухина, макар да води до неизбежно потъмняване на зъбния емайл. Така при количество от 3-4 чаши дневно рискът от гингивит и пародонтит намалява с повече 15%. Това научно изследване е първото, в което има доказана връзка между консумацията на кафе и здравето на венците, пише изданието Science News.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *