ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Практичнои съвети – какъв пластир да изберем при нараняване

Вече има пластири, които правят кардиограма, и други, които се абсорбират от кожата. Само  можем да гадаем какво ни очаква в бъдеще.

plastiri

Дистанционен контрол над сърцето.

Учени от Сан Диего (САЩ) са разработили уред за едно­кратна употреба, който на­помня обикновена лепенка, но е предназначен за отчитане на сърдечна аритмия. Неза­висимо от миниатюрните си размери, тази разработка е пълноценен кардиомонитор, който благодарение на акуму­латорна батерия може непре­къснато да регистрира ЕКГ в продължение на 14 дни. И не само това – пластирът предава електрокардиограмата към компютъра на лекаря. Самоза­лепващото устройство е с дъл­жина само 13 см, ширина 5 см и дебелина 1 см. То е защитено от влага и е изработено изцяло от материали, които могат да бъдат рециклирани.

В процеса на изследване учените залепили устройство­то на 285 пациенти преди из­писване от болница, където всички те били постъпили с инфаркт или сериозна арит­мия. Лекарите предложили на пациентите да носят кар-диопластир на гърдите си, докато се отлепи сам, и после да го пратят по пощата до кли­никата. Резултатът: при 40% от пациентите била установе­на аритмия и своевременно към лечението били добаве­ни необходимите лекарства, а при един човек се прояви­ли показания за поставяне на електрокардиостимулатор. Мнението научените: подобен пластир ще донесе на хората със сърдечни проблеми ог­ромни ползи, а най-важното е, че става дума за изклю­чително удобен за употреба апарат. Сега медицинският екип обмисля как да включи към устройството функцията bluetooth, за да може информа­цията за сърдечната дейност на пациента да бъде достъпна за лекуващия лекар в режим онлайн.

Изчезващата лепенка

Друга добра идея предлагат учените от университета в щата Пенсилвания (САЩ). Те са решили, че пластирът е напълно способен да се само-ликвидира, като спестява на „стопанина“ си необходимост­та да търси кошче за боклук, когато лепенката се отлепи в най-неподходящия момент. Те създали материал, доста подо­бен на хартия, но на основата на нишесте, благодарение на който не се налага пластирът да бъде махан. След няколко дни, когато раната вече зараства, модерната лепенка губи форма – частично се абсорбира от кожата и час­тично се отмива. Като се има предвид широкото разпрос­транение и евтината цена на нишестето, учените предричат огромна популярност на този удобен и практичен пластир.

Още 4 полезни пластира

  • Скополаминов – помага за справяне с морска болест. За­лепя се зад ухото и активното вещество регулира хиперчувст-вителността на вестибулар­ния апарат, като предотвра­тява прилошаването.
  • Нитроглицеринов – пред­пазва хората със сърдечни проблеми от пристъпи на стенокардия при физически натоварвания.
  • Никотинов – помага на пуша­чите да откажат цигарите.
  • Трансдермален – активно се ползва като метод за отслаб­ване и обезболяване.

 

УНИТРОПИК / UNITROPIC

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *