Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Красивите зъби са здравите, не белите

Поне веднъж в годината е редно да дадете на зъболекаря възможността да помогне на здравето ви, като отстрани кариесите и зъбния камък, който е основна причина за оголването на зъбите и появата на опасния пародонтит. Останалото обаче е ваша грижа!

 здрави зъби, бели зъби, кариес, грижа за зъбите

Правилното миене на зъбите

От детските години слушаме колко е важно редовно да си мием зъбите, и то в продъл­жение на 3 минути. Невинаги обаче имаме възможност да го правим в забързаната утрин, а и тези 3 минути ни се струват цяла вечност. Разчитаме често на дъвките и ментовите бон­бони, но те не могат да заменят доброто четкане на зъбите. Поставяйте четката под ъгъл от 45 градуса към зъбите на границата между тях и венци­те. Правете кръгообразни дви­жения от венеца към зъбите. Мийте първо горните и след това долните зъби. Зъбната плака се образува за няколко часа, така че е най-добре през деня да миете зъбите си три пъти.

Идеалната четка

Тези, които вярват, че твърда­та четка за зъби мие по-добре, грешат. Напротив, твърдите найлонови влакна могат лес­но да наранят венците и да предизвикат възпалението им. Мека, среднотвърда или твърда – изборът зависи от ин­дивидуалната чувствителност и от морфологията на челюст­та. Но голямо значение има и начинът, по който си служите с четката. Сменяйте я на все- ки три месеца, за да остане тя гъвкава и хигиенична. Електрическата четка е по-скъпа, но се употребява дълго време. Нейните предимства са в това, че главичката й е по-малка и прониква лесно във всички ъгълчета, но преди всичко тя е много ефикасна срещу зъбната плака. При чувствителни венци, както и по време на някои лечеб­ни зъболекарски процедури, употребата й може да се окаже неподходяща. Потърсете мне­нието на зъболекаря.

Коя паста за зъби е най-добра?

Изборът е толкова голям, че често ни е трудно да се ори­ентираме.

За чувствителни зъби – тези пасти са no-щадящи за емайла на зъбите и съдър­жат флуор, който по-бързо се закрепва на повърхност­та на зъбите. Освен това активират микрокръвообра-щението и така подсилват емайла. Те са подходящи за вас, ако чувствате зъбите си „изтръпнали“ при кон­такт с топло и студено, кисело и сладко.

Против зъбна плака и бак­терии – тяхното прочист­ващо действие продължава няколко часа. Те хигиенизи­рат устната кухина, като отстраняват ефикасно остатъците от храна, в ко­ито се развиват бактерии, и предотвратяват превръща­нето на захарите в киселини, които водят до образуване на кариеси. Тези пасти пред­пазват от пародонтит, подсилват зъбния емайл и действат върху зъбната пла­ка. Много от тях съдържат калциев пероксид, който се бори с оцветяването на емайла. Калцият не достига, когато слюнката не е много обилна.

Избелващи – те влияят главно на повърхността на зъбите, като я правят по-гладка и така тя отразява по-силно светлината. Имат абразивно (шлифоващо) действие и затова трябва да се използват като допъл­нение, а не като основно почистващо средство, осо­бено ако по зъбния емайл има пукнатини.

Природни средства

Можете допълнително да помогнете на зъбите си, като консумирате храни, усилва­щи образуването на слюнка – моркови, целина, ябълка. В същото време е по-добре да избягвате червените плодо­ве, кафето, чая и виното, ако искате да запазите зъбите си бели.

Содата за хляб е отлич­но средство за почистване на зъбите, а и срещу лошия дъх под формата на гаргара – разтворете 1 ч.л. в чаша вода и изплакнете устата си след хранене.

И още…Допълнително можете да из­ползвате:

  • копринен конец за зъби
  • специални четки за между-зъбното пространство
  • антибактериални лосиони за изплакване.

Като азиатците

Те първи са се сетили, че и езикът трябва да бъде почистван. Сега вече това е известно и на повечето европейци. Проблемът е, че може да се стигне до лек по­зив за повръщане, тъй като се активира естественият рефлекс. За да го преодолее­те, първо намажете спокой­но езика с малко паста за зъби с върха на показалеца това ще отпусне мускулату­рата му и постепенно ще го подготви за четкането.

 

 

Неправилното миене на зъбите може да докара болки от топлото и студеното

 

 

 

За здравето на зъбите – ТАБЛЕТКИ С ЕКСТРАКТ ОТ КОРА НА БЯЛА ВЪРБА

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *