ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои храни и напитки да избягвате по време на бременност и защо

За сигурността и благосъстоянието на вас и вашето бебе, някои храни и напитки трябва да се избягват по време на бременност. 

Каквото жената консумира, директно се отразява на здравето на развиващия се плод.

Алкохол и кофеин

Бременните жени трябва да елиминират напълно алкохола от диетата си. Няма безопасни нива на алкохол по време на бременност. Консумацията на алкохол по време на бременност може да доведе до фетален алкохолен синдром. Това е вроден дефект, който причинява психични, поведенчески и физически проблеми. Също така трябва да ограничат кафето до не повече от 1 чашка на ден. Консумацията на кофеин по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане, аборт или ниско тегло при раждане. Пийтее мляко, сок или вода, когато сте жадни.

Морски храни

Въпреки че бременните жени могат да ядат повечето морски храни, някои от тях не са безопасни, поради своите високи нива на замърсяване с живак. Консумирането на твърде много живак по време на бременност може да доведе до увреждане на мозъка и проблеми в развитието на бебето. Избягвайте да ядете акула, тилефиш (tilefish), кралска скумрия и риба меч. Освен това се препоръчва бременните жени да не ядете риба от местните езера и реки, включително лефер, сьомга и пъстърва, тъй като има вероятност да са заразени с промишлени замърсители. Не консумирайте замразени или пушени морски дарове и сурови стриди.

Черен дроб

Препоръчва се избягване яденето на черния дроб по време на бременност, тъй като той съдържа много високи нива на витамин А. Въпреки че витамин А е необходим за растежа на костите и развитието на плода, много висок прием на този витамин може да навреди на бебето.

Непастьоризирани млечни продукти или сокове

Избягвайте непастьоризирани меки сирена като бри, фета и камембер и непастьоризирано мляко и сокове, тъй като те биха могли да причинят листериоза. Листериозата е инфекция от хранителен произход, която може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на мъртво дете. Изберете твърди сирена, като моцарела и чедър, и пастьоризирани млечни продукти и сокове, тъй като те са по-малко вероятно да са заразени с микробите, които причиняват листериоза.

Сурови или полусурови яйца и меса

Суровото месо може да съдържа редица бактерии, които могат да причинят хранително отравяне, а недостатъчно топлинно обработените яйца могат да бъдат заразени със салмонела. Получаването на хранително отравяне е особено опасно за плода, така че бременните жени трябва да са сигурни, че рибата, месото и яйчните продукти са сготвени старателно при висока температура, тъй като това убива повечето от организмите, които могат да причинят хранително отравяне.

Преработени меса и деликатеси

Избягвайте преработените меса и яжте само прясно, добре препечено или преварено. Всички храни от месо трябва да са сготвени, за да се ограничи риска за този вид хранително отравяне.

Чай от коприва, люцерна и жълт кантарион

Някои билкови смеси за чай съдържат билки, които могат да стимулират контракции или да доведат до спонтанен аборт. Попитайте вашия лекар преди да пиете билкови чайове или билкови добавки, тъй като не всички от тях са безопасни за бременни жени. Потенциално опасни съставки включват копривата, люцерната и жълтия кантарион.

 

3 рецепти за напитки за бременни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *