Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени: Ползата и вредата от солта трябва да се преосмислят

Готварската сол може да бъде едновременно и вредна и полезна, всичко зависи от количеството, което е допустимо да варира в тесни рамки

Като здравословна норма за солта СЗО препоръчва от 2 до 2,3 грама на ден, но учени настояват границите да бъдат променени. Хората, в чиято храна присъства умерено количество от елемента натрий може да имат по-здраво сърце и да живеят по-дълго, отколкото тези, които консумират твърде много или твърде малко готварска сол (основният източник на елемента натрий ), твърдят авторите на ново проучване.

Ползата и вредата от солта трябва да се преосмислят
Ползата и вредата от солта трябва да се преосмислят

Независимо от държавата, континента или пола, всички хора, които получават с храната между 3000 и 6000 мг натрий на ден, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови проблеми – инфаркти, инсулти, или сърдечна недостатъчност. Също така за тях е по-висока вероятността да достигнат до преклонна възраст, в сравнение с хората, които употребяват повече или по-малко готварска сол.

Международният експеримент в продължение на почти четири години, в 17 страни от всички континенти показва, че сред хората, които употребяват повече от 6 г сол дневно, както и при по-малко от 3 г на ден, съществува по-висока смъртност поради различни заболявания..

„Оптималните нива на натрия в световен мащаб се колебаят около средната стойност и тя се оказва най-безопасна за здравето“ – споделя авторът на изследването Андрю Мент, доцент по клинична епидемиология в McMaster University Онтарио, Канада.

Модерната диетология настоятелно препоръчва да се намали употребата на сол. За здравословна норма при възраст от 14 до 50 години се смята 2300 мг готварска сол на ден, а над 51 г. , както и групи с висок риск от бъбречни, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане или диабет – до 1500 мг на ден.

Резултатите показват, че досегашните препоръки трябва да бъдат преразгледани, твърдят изследователите. Други проучвания също откриват връзка между диетата с ниско съдържание на натрий, повишената смъртност и проблемите със сърцето. Елементът калий минимизира негативните ефекти върху кръвното налягане от натрия и може да играе роля на показател за нивото на здравословно хранене.

Като практическа препоръка, канадските учени съветват да консумираме готварска сол в умерени количества (между 3000 и 6000 мг) и богата на калий храна – плодове и зеленчуци. В същото време, за здраво сърце и дълголетие е важно не само да спазваме здравословна диета с балансирано количество сол, а да преосмислим изцяло своя начин на живот, пише онлайн изданието Нealth.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *