Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 теста, които можете да си направите у дома

Неудобството на сутрешното тичане към лабораторията за изследване е на път да остане в миналото. Благодарение на успешните разработки в областта на домашните тестове, вече много анализи могат да бъдат направени, без да излизаме от къщи.

Въпреки че не всичко, за което ще ви разкажем, се е превърнало в общодостъпно средство, е добре да знаем какви са възможностите. Има два вида тестове, с които сами можем да си направим изследвания. Първите представляват апарати (някои от които изискват и допълнителни консумативи за всяко изследване), вторите – еднократни тестове. Може би познавате някои от тях, но не е излишно да научите какви са и останалите, пише сп. „Здравен журнал“.

1. Глюкомер

Изискванията към съвременните апарати не се ограничават до измерване на кръвната захар. Допълнителните опции са памет за няколкостотин измервания, възможност да се изчисли средното ниво на захарта за определен период, удобен USB порт. Вече се произвеждат и глюкомери, снабдени с функцията Bluetooth, за да test za bremennostможе всеки сам да изпраща данните от измерването на личния си лекар.

2. Коагулометър

Предназначен е за измерване на степента на разреждане на кръвта. Удобен е за хора, които приемат препарати за разреждане на кръвта. Тази терапия е животоспасяваща за пациенти с изкуствена клапа на сърцето, които страдат от постоянна аритмия. Ако кръвта им не е достатъчно течна, могат да се образуват тромби, а ако се разреди твърде много, нараства рискът от кръвоизливи и кръвотечения, затова контролът е много важен.

3. Тест за бременност

Държи палмата на първенството сред еднократните домашни тестове. В наши дни тестовете за бременност са свръхчувствителни и действат с точност до 99%, като могат да определят настъпването на бременността още на 3-5 ден от закъснението на менструацията.

4. Тест за бактериална вагиноза и гъбична инфекция

Позволява, още преди посещението при гинеколог, да се потвърди или отхвърли един от най-честите женски здравословни проблеми. Идеята на теста: при стремително размножаване на микрофлората на влагалището средата става кисела, а тестът, който изглежда като дамска превръзка (и се използва почти така), без проблем фиксира свръхокислението. Ако тестовата превръзка посинее, вероятно става дума за бактериална вагиноза, ако не посинее – възможно е проблемът да е гъбична инфекция. И в двата случая е добре да се обърнете към гинеколог за уточняване на диагнозата и определяне на лечение.

5. Тест за гастрит и язва

Само с една капка кръв, този тест може да определи наличието на антитела към Helicobacter pylori – доказания виновник не само за язвената болест на стомаха и дванайсетопръстника, но и за рака на стомаха. Ако тестът е положителен, е добре лекар да извърши необходимите допълнителни изследвания и да ви назначи лечение.

6. Тестове за скрининг на заболяванията, предавани по полов път

През последните години е разработена цяла серия такива тестове – за наличие на сифилис или СПИН, а също и за предаващите се по полов път хепатит В и С. Според лекарите точността на тези тестове е по-малка в сравнение с изследванията в медицинска лаборатория, но те са удобство за особено мнителните хора, които така могат да избегнат мъчителното чакане и да получат резултат за 10-20 минути.

7. Тест за определяне на следи от наркотични вещества в урината

От това удобство се възползват родители на проблемни тийнейджъри. Днес тези тестове могат да засекат над 10 от най-разпространените наркотични вещества.

8. Тест за изтичане на околоплодни води

Изключително удобство за бременните, които се притесняват да не им се случи изтичане на водите, а те да не разберат навреме. Лекарите препоръчват този тест да се носи непрекъснато от бременната. Изтичането може да говори за нарушение на целостта на обвивката на плода, а в такъв случай е нужна незабавна лекарска намеса. Така че този тест е много важен за навременната медицинска намеса при проблем.

9. Тест за рак на простатата

Определя наличието в кръвта на простатния специфичен антиген – PSA. Тестът реагира, ако нивото на PSA надвишава 4 нг/мл – такова ниво на маркера може да свидетелства за развитие на рак. При такива стойности е важно тестът да се занесе на лекар и да се мине преглед на ехограф.

10. Тест за инфаркт на миокарда

Базиран е на проследяването на ензима тропонин в кръвта. Необходим е на хора със сърдечни проблеми и на онези, чиито родители или близки роднини са прекарали инфаркт. В случай на пристъп на стенокардия, тестът своевременно сигнализира за опасността. Ако е отрицателен, трябва да се наблюдават промените в самочувствието и ако не се подобри, да се потърси лекарска помощ. Ако тестът е положителен, спешно извикайте лекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *