ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рапичното масло не е натурално, естествено масло

Царевичното масло идва от царевица, слънчогледовото масло от слънчоглед, сусамовото масло от сусам, фъстъченото масло от фъстъци, зехтинът от маслини, а рапичното масло от …рапица? Да, но как?

Рапичното масло (модифицирано рапично олио) се произвежда чрез нагряване на рапица и обработка с петролен разтворител за извличане на олиото. След това се прави процес на затопляне и допълнително прибавяне на киселини, за да се премахнат  неприятните вещества (восък), които се създават по време на първата обработка. Новосъздаденото рапично масло трябва да се третира с повече химикали, които подобряват цвета му и отделят различните части на маслото. Този химичен процес създава едно сурово миризливо масло, поради което се добавят още химикали, за да се подобрят вкусовите му качества и миризмата му.

Това е властелинът на индустрията за растително масло. То е разработено от хибридна версия на рапица и получава името си през 80-те години. Рапичното олио съдържа високи количества токсична ерукова киселина, която е отровна за тялото. Дори променената версия наречена „Рапица с ниско съдържание на ерукова киселина (LEAR)“  е генетично модифицирана  и третирана с високи нива на пестициди.

Освен ако не е означен като студено пресоване, процесът за получаване на рапично масло е далеч от естественото. Включва механично пресоване при висока температура с екстракт от разтворител, най-често хексан. Хексанът се получава от суров нефт и е свързан с нервни разстройства. Освен това, рапичното масло се избелва, дегумира, ароматизира и рафинира при високи температури, които променят неговото съдържание на омега -3 и увеличават транс-мазнините .

Изследвания върху плъхове и други лабораторни животни са показали, че след консумация на рапично олио те са получили мастни отлагания върху техните сърца, щитовидни жледи, надбъбречните жлези и бъбреците. Когато са спрели да ги хранят с това масло, мастните отлагания са изчезнали, но за съжаление съединителната тъкан остава върху засегнатите органи.

Рапичното масло е инхибитор на ацетил холинестераза. Това съединение е от решаващо значение, когато става въпрос за предаване на сигнали от нервите към мускулите. Това е може би една от причините за  драматично нарастване на случаите на множествена склероза и церебрална парализа през последните няколко години.  Другите странични ефекти от него са – респираторни заболявания, загуба на зрение, запек, анемия, сърдечни заболявания, раздразнителност и ниско тегло при раждане при кърмачета. Известно е, че сериозно разрушава витамин Е в организма, както и предизвиква тежки съсирвания на червените кръвни клетки.

Най-добрият начин да се избегне този токсичен промишлен продукт е да не поглеждате към преработените и токсично натоварено (мъртви) храни по рафтовете в супермаркетите и най-вече да избягвате заведенията за бързо хранене, където готвят с такова олио, защото е евтино! И четете етикетите, защото се оказва, че това масло или олио се използва за направата на някои видове уж здравословен хляб, като ръжения, че даже го влагат и в детските храни.

Доброто здраве не е право – то произлиза от начина, по който сте избрали да живеете.

 

 

Това са полезните и ценни съставки в козметиката!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *