ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да постъпим при болки в кръста?

При болки в кръста най-важно е да се осигури разтоварваща почивка

Почти всеки, прекрачил отдавна отвъд младостта, в даден момент се запознава с болките в кръста и обикновено причина за това неразположение е преумора.  Не бива да подценяваме вероятността от нещо по-сериозно, като радикулит, камъни в жлъчката или бъбреците, гинекологични заболявания, дегенеративни изменения на прешлените вследствие остеопороза или наднормено тегло, а в някои случаи влияе и факторът наследственост.

bolkaМеждупрешленните дискове в лумбалната област са натоварени и се износват най-много. При резки движения те може да се разместят или разкъсат, като притискат нервите и причиняват болки в кръста.

В общия случай болките се лекуват с покой и разтоварване от физически усилия. Престоят на легло за 2-3 дена и приемът на обезболяващи медикаменти облекчава значително страданието, а болният се възстановява в рамките на десетина дни. Някои дават погрешен съвет да се спи на много твърдо легло – това може само да засили болката. Необходимо е да осигурим комфорт на тялото и правилното анатомично положение на засегнатите прешлени.

Народната медицина предлага загряващи лапи със синап или чесън като цяр за възпалението и премахване на дискомфорта от болките в кръста. За целта една с. л. брашно и толкова счукано синапено семе се смесват с вода. Добавя се малко оцет и се разбърква с дървена лъжица до гъста каша. Разстила се между двойно парче плат и след това с лапата се налага кръста за максимум 20 минути. Загряването е осезаемо и се получава зачервяване на кожата. В по-щадящ вариант синапеното семе се разбърква с кисело мляко. Така може да се държи на болното място по-дълго време, без неприятни последици за кожата, но със същия лечебен ефект.

За лапа с чесън обелените скилидки от една средно голяма глава се счукват в хаванче. Добавят се 3 с.л. чиста свинска мас, разбърква се добре, като получената смес се нанася по описания начин се на болното място за около 2 часа.

Като профилактика срещу болките в кръста е необходимо да поддържаме физическия тонус и се освободим от наднорменото тегло – един от рисковите фактори за износване на междупрешленните дискове.

Лекари предупреждават да не се оставяме в ръцете на самозвани лечители и кинезитерапевти, защото пораженията от неумелата им намеса може да бъдат опасни. Когато болките в кръста са упорити и не преминават за 3-4 дни, задължително е да се обърнем към специалист.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *