ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Още трудни за диагностициране болести – част 2

Понякога лекарите не могат да сложат точна диагноза, тъй като симптомите се променят в зависимост от особеностите на всеки индивид.

Част 1

Множествена склероза

Автоимунното заболяване множествена склероза (MС) се появява, когато имунната система атакува собствените нервните клетки на организма и нарушава комуникацията между мозъка и останалата част от тялото. Някои от първите симптоми на MС често са изтръпване, слабост или изтръпване на един или повече крайници, но това не винаги е така. Множествената склероза може да дава епизодични симптоми, които са в зависимост от броя и разположението на лезиите в мозъка. Признаците и симптомите на болестта могат да бъдат повече или по-малко тежки при различните хора. Има достатъчно надеждни изследвания, които могат да потвърдят диагнозата, когато един лекар се усъмни, че съществува при даден пациент.

Лаймска болест

Ухапване от кърлеж и издайнически обрив около него издават наличие на лаймска болест. Могат да се развият и други симптоми – умора, главоболие, болки в ставите или грипоподобни симптоми, но те лесно се бъркат със симптоми за други болести. Кръвен тест за Лаймска болест проверява дали имате определен вид антитела в кръвта и тестът е изключително надежден.Важно е да отидете на лекар веднага. Бързото отстраняване на кърлежа може да предотврати заболяването. Антибиотиците  за лечение на Лаймска болест са най-ефективни, когато се дават веднага.

Синдром на поликистозните яйчници

Нередовна менструация, необяснимо наддаване на тегло, както и трудности при забременяване могат да бъдат симптоми на синдрома на поликистозните яйчници – СПЯ. Това е хормонално заболяване, което засяга жените в репродуктивна възраст. Много жени с това заболяване също са с уголемени яйчници с множество малки кисти. Не всяка жена с това заболяване има уголемени яйчници и не всяка с уголемени яйчници има СПЯ. За да бъде диагностицирана със СПЯ, една жена трябва да има повишени нива на мъжките хормони, наречени андрогени, в кръвта си. Високите нива на мъжките полови хормони може да причини анормален растеж на косми по лицето и тялото, но жените от някои етнически групи не показват такива физически белези.

Апендицит

Може би си мислите, че един възпален или спукан апендикс би трябвало лесно да се идентифицира? Да, това често е така. Типичните симптоми за апендицит са гадене, болка около пъпа, а вероятно и по-ниска температура. Но не винаги. Някои хора имат апендикс, който е разположен по-назад, вместо по-напред в тялото, така че симптомите присъстват на друго място. И понякога хората имат болки, но след разкъсванията болката отшумява и те мислят, че всичко е наред. В този случай чревните течности могат да проникнат в коремната кухина и да предизвика потенциално животозастрашаваща инфекция, но това може да отнеме дни или дори седмици, преди да се появят тези симптоми. Затова при болка около пъпа и гадене веднага отидете на преглед при хирург.

 

 

Хормонално влакче на ужасите?!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *