ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как трябва да се хранят бъдещите татковци?

Благодарение на епигенетиката, която изучава влиянието на средата върху генетиката, вече е добре известно, че храненето на майката по време на бременността е от определящо значение за бебето. Нови изследвания сочат, че това, което хапват бъдещите бащи, от своя страна влияе силно върху тяхната плодовитост.

Двойките, които искат да създадат деца, могат да се погрижат предварително за здравето на бебето, като следват определен хранителен режим. Докато при майката е важно какво консумира по време на бременността, то при бъдещите татковци грижат за плода трябва да започне по-рано.

Значението на витамин В9

Желязото е от особено голямо значение по време на бременността. То помага за „транспортирането“ на кислорода и за синтеза на невротрансмитерите, подсилва имунитета. В края на бременността в 60-75% от tatkoслучаите женският организъм изпитва недостиг от витамини, аминокиселини омега 3 и 6 и особено от витамин В9, който подпомага развитието на нервната система на плода.

Канадско изследване доказва, че този витамин е важен и за качеството на сперматозоидите на бащата. Това означава, че в периода на зачеването менюто му трябва да съдържа достатъчно зелени зеленчуци, зърнени храни, плодове и месо.

При изследвания, проведени с животни, е било установено, че недостигът на витамин В9 води до аномалии в скелета и черепа, както и в мускулната система.

Близо 15% от младите европейски двойки, които желаят деца, се обръщат към лекарите поради трудности за забременяване. В 25% причините са в мъжа, в 35% – в жената. Най-честите причини за този разрастващ се проблем са начинът на живот, стресът /оксидантният стрес е причина за безплодие в около 30% от случаите/, прекалената консумация на алкохол, тютюнопушенето, и инфекциите /особено уринарните и гениталните/, излагането на токсични метали и на хормоналното влияние от околната среда, пестицидите, хербицидите и някои микотоксини, които се съдържат в зърнените храни. В регионите с по-сериозно замърсяване с пестициди за последните петнадесет години концентрацията на сперматозоиди е намаляла с една трета.

Специално внимание заслужава и факторът затлъстяване. В САЩ са проведени изследвания, които доказват, че качеството на спермата значително намалява с трупането на излишни килограми. Френски специалисти по олиготерапия са разработили продукти, които повишават подвижността и броя на сперматозоидите, съдържащи се в спермата. Целта е постигане на оптимална сперматогенеза. Продуктите съдържат коензим Q10, който е мощен антиоксидант, Л-карнатин, DHA, селен и цинк. Магнезият също стимулира производството на сперматозоиди, пише сп. „Здравен журнал“.

Консумацията на банани, кашу, картофи и морски продукти запълват евентуалния недостиг от магнезий. Експертите съветват бъдещите татковци да наблегнат на месото, което не бива да е прекалено тлъсто. Пресните плодове също са особено важна част от менюто, защото доставят ценния витамин С. Той намалява риска от производството на некачествени сперматозоиди. На ден са необходим поне 60 мг, а ако става дума за пушач – поне 100.

Много е важно мъжете да осигурят и достатъчно цинк на организма си – между 12 и 15 мг на ден. Недостигът му може да намали броя на сперматозоидите, както и да понижи нивото на тестостерон. Достатъчно количество от този микроелемент може да се намери в говеждото месо, белия боб и тъмното пилешко месо.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *