ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вредно ли е пиенето на сода при киселини в стомаха?

„Имам киселини в стомаха, а сега ми откриха и рефлуксна болест. По принцип съм против каквито и да било лекарства и затова предпочитам да пия сода бикарбонат. Помага ми, както се казва в онази реклама, но личният лекар ми забрани да пия сода. Каза, че щяла да увреди лигавицата на стомаха ми, това истина ли е?“ – пита г-жа Жана Станимирова. Ето как отговаря д-р Венцеслав Джурков в кратко интервю за в. „Доктор“.

Д-р Джурков, вие какво ще кажете за содата, която много хора пият при стомашни проблеми?

Не мога да обобщя – има хора, които при минимални оплаквания идват на преглед, но има и такива, които десетки години страдат и си пият сода бикарбонат, без да си правят труда да се прегледат.

soda kiseliniСодата наистина ли им помага или не толкова?

Няма такова лекарство, което да действа толкова бързо като содата. Но и няма такава субстанция, която да уврежда толкова много стомашната лигавица. И затова се опитвам да убедя пациентите, че трябва да забравят за содата. Който пил, пил, но тя действа по такъв начин, че в момента наистина свързва солната киселина и жлъчните киселини и оплакванията мигновено изчезват. След това обаче по обратната връзка се стимулира производството на по-голямо количество и по-концентрирана солна киселина и се стимулира и жлъчният сок, т.е. получава се обратен ефект. Да, в момента усещаш облекчение, но го няма дълготрайният ефект, който можем да постигнем с нашите медикаменти. Затова съветвам хората да не използват сода бикарбонат.

До какво може да доведе продължителната употреба на сода бикарбонат?

В крайна сметка се стига до изтъняване на лигавицата, по-точно до атрофия на стомашните жлези от това непрекъснато стимулиране. Да го обясним на хората, защото тази атрофия може да доведе до развитие и на рак след това.

 Тъкмо щях да ви питам за вероятните усложнения…vencislav-djurkov

Това е една от преканцерозите. Това може да предизвика рак на хранопровода. Определено. Може първо да предизвиква промяна на клетките на долната част на хранопровода. Имаме вече доста такива случаи за съжаление в България. Състоянието може да бъде повлияно ако не с медикаменти, то например с лазер могат да бъдат изгорени тези клетки. Но наличието на клетки, които нормално не би трябвало да се намират в долната част на хранопровода, това вече е предпоставка за развитие на рак.

 С една дума, да не неглижираме това състояние? Последно: какво бихте казали за профилактиката?

Профилактиката – аз лично съм противник да се пият профилактично медикаменти. Това, което бихме могли да посъветваме страдащите, е да се избегне късното хранене. Навсякъде го пише, всеки го знае, но дори и ние, лекарите, не го спазваме. Освен това два часа преди лягане да не се пие алкохол, особено концентрат. Особено бяло вино, което уврежда повече. Заблуда е, че червеното вино уврежда повече храносмилателния тракт. Не, не е така, бялото вино го уврежда повече.

 

ГАСТРОМАКС РАЗРЕШАВА ВСИЧКИ СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Вредно ли е пиенето на сода при киселини в стомаха?

  1. Фармацефт Монополист каза:

    Хайде стига глупости! Точно хапчетата против стомашни киселини съдържат Натриев Бикарбонат – тоест 90% от тяхната съставка се състои от Сода Бикарбонат. Единственото нещо, което може да неутрализира киселината е именно Сода Бикарбонат. Ако Сода Бикарбонат беше действително вредна за човешкия стомах, то на опаковките нямаше да пише ‘За пиене’, а щеше да има противопоказно описание.
    В тази статия надушвам, че пак някоя фармацевтична компания се опитва да си пробута хапчетата за стомашни киселини, които струват стократно повече от едно пакетче Сода Бикарбонат…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *