Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Четенето и свиренето пазят мозъка от деменция и алцхаймер

Това казва пред вестник „Живот без рак“ проф. д-р Лъчезар Трайков, който води катедрата по неврология в Медицинския университет в София

алцхаймер Другата полза е, че развиват въображението.

Образователният ценз също влияе. Колкото по-висок е той, толкова по-малък, е рискът да се развие деменция. Все пак професорът съветва по-възрастните хора да не се преуморяват и да не се стресират с умствени занимания.

„Съпругата на мой пациент забелязала, че почнал да позабравя, и решила да стимулира паметта му. Карала го всеки ден да учи наизуст по едно стихотворение. Това го напрегнало. Вредно е и няма как да помогне“, разказва проф. Трайков.

Голямото усилие напряга по-старите хора и може да ги докара до депресивно състояние, вместо да им помогне. Стресът влияе зле на мозъка. А ако една умствена дейност е удоволствие, тя го стимулира. Четене за изпит например е нездравословно, докато четенето за знания като инвестиция е полезно за мозъка.“

Според невролога има начини интелектът да се стимулира чрез специални когнитивни тестове. Той и екипът му са готови да ги провеждат, но у нас още няма сформирана такава група. По света това е много популярно, казва д-р Трайков. Във френските центрове за стимулиране на паметта пациентите се разделят в групи според състоянието им и правят по 1 час тестове. Обучават ги какво да правят сами вкъщи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *