ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Десислав Врачански: Белодробните проблеми са в следствие на замърсения въздух

Ако не се вземат мерки може да се стигне до сериозни усложнения

белодробни

За вестник Доктор д-р Десислав Врачански отговаря на няколко въпроса относно няколко белодробни проблема. Той прак­тикува пълния обем на традиционната обща хирургия, както и спешна и обща гръдна хирургия. Научните му интереси са насочени предимно в областта на заболяванията на хранопровода, стомаха и панкреаса, белия дроб, както и тяхното миниинвазивно лечение.

 

– Д-р Врачански, ще ви помоля накратко да обсъдим едно състояние, което пречи на хората да живеят пъл­ноценно и нормално. Става дума за т.нар. булозен емфизем.

Булозен и белодробен емфизем е едно и също. Това е заболяване на белия дроб, при което се наблюдава необратимо разширяване на алвеолите – същите тези мехурчета, които участват в газообмена между въздуха, и кръвта. Разширяват се и преградите между тях. Може би вашите читатели не знаят, но белодробният емфи­зем е сред групата заболявания, известни още и с обобщения термин „Хронична обструктивна белодробна болест“. Това е едно от най-честите дихателни заболявания. С напредването на болестта тези мехурчета се раздуват многократно и при­добиват неправилна форма, в същото време стената им изтънява. В резултат на всичко това контактната площ на бе­лия дроб се намалява, поради което намалява и количеството кислород, достигащ до кръвните клетки. На въпроса ви: да, някои хора с години наред живеят с емфизем, без да имат оплаква­ния. Но по принцип заболява­нето се проявява с определени симптоми. Най-честият е задух или недостиг на въздух, нарича се диспнея. Други характерни симптоми са хронична кашлица и цианоза.

– А какво е цианоза?

Много хора знаят какво е цианоза – синкаво оцветяване на кожата и лигавиците, в слу­чая се оцветяват лицето устните и езикът. Цианозата при тази болест се дължи на намаленото съдържание на кислород в кръв­та и е резултат на увредената белодробна функция.

– Чували сме, че тютю­нопушенето е основната причина за „Хронична об­структивна белодробна болест“. Искам да ви питам има ли и други провокиращи фактори, в т.ч. и генетично предразположение към було­зен емфизем?

Причина за развитие на емфизем е продължителното дишане на въздух, съдържащ токсини или вредни частици. Освен в цигарения дим, вредни частици има и в замърсения въздух, както и в индустриални и производствени газове. Един­ственият генетично обусловен фактор за развитие на емфизем и ХОББ е дефицитът на т.нар. алфа 1-антитрипсин. Това е про­теин, който предпазва клетките от вредното въздействие както на чужди, така и на собствени субстанции – ензими, токсини и други.

– А до какви усложнения може да доведе емфиземът?

Най-честите са развитие на белодробна хипертония, хронично белодробно сърце, сърдечна и дихателна недоста­тъчност и пневмоторакс.

– Като казахте пневмоторакс. Обяснете това състояние, какво означава?

Пневмотораксът предста­влява наличие на въздух в гръд­ната кухина. Това не позволява на белия дроб да се разгърне нормално и нарушава процеса на дишане. Първите симптоми са задух и болка.

 

Насладете се на глътка свеж въздух с лула инхалатор с хималайска сол! Дишането през инхалатора за 15 до 20 минути дневно, подпомага изчистването на белите дробове, като им позволяват да поемат повече кислород.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *