ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Продължителност на съня и магическото число 7

Колко часа сън ни е нужен реално – нови независими изследвания свързват това с магическото число 7

Осем и повече часа сън ни правят отпуснати, за шест си не си отпочиваме достатъчно, а 7 правят с нас истинска магия. Това едновременно и независимо обявяват експерти от различни континенти, в различни точки от земното кълбо. Според последни изследвания на германски, австралийски, британски и американски учени, оптималната продължителност на съня за здрав човек в активна възраст е точно 7 часа (плюс – минус няколко минути).

сънят
7 часа, а не 8 е оптималната продължителност на съня?

Днес много се говори за „епидемия“ от затлъстяване, която засяга развитите страни, но медиците са обезпокоени и от друга опасност – хроничната липса на сън. Ето защо учените изведоха формулата за идеалния нощен сън, а резултатът се оказа свързан с магическото число 7, пише „Дейли мейл“, като се позовава на публикации в авторитетния Journal of Clinical Sleep Medicine.

Отдавна е известно, че хроничното недоспиване води до увреждане метаболитните процеси в организма и причинява затлъстяване. Британски учени от Университета на Уоруик за повече от 10 години наблюдения върху 1,3 млн. души от всички възрасти са констатирали, че сънят с продължителност по-малко от 7 часа води до значително влошаване на когнитивните функции – намалява способността за запомняне и вземане на правилно решение. Учудващо, но такова влошаване се наблюдава и при хора, които спят повече от 8 часа на ден. Авторите препоръчват оптималната продължителност на съня да бъде 7 часа.

Подобно заключение правят независимо от тях и американски изследователи от Медицинския колеж към Университета на Западна Вирджиния. Непрекъснатият мониторинг на здравето при 30 000 американци установява, че при шест и по-малко часа сън дневно, рискът от инсулт и инфаркт е двукратно по-висок в сравнение с участниците, спали по 7 часа. Нарастване на риска има и при надвишаване на 8 часа сън.

В Германия участници в експеримент са изолирани напълно от света, без часовници, средства за комуникация и ориентир за време, в продължение на 2 месеца. Оказва се, че средната продължителност на непрекъснат сън е била 7.1 часа.

Учените предупреждават, че резултатите са статистически верни, но винаги трябва да се отчита индивидуалната специфика на организма. При здрав човек идеалната продължителност на съня е 7 часа, като жените могат да увеличат времето с 30 минути, защото поради физиологични особености, те се нуждаят от повече време за заспиване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *