ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бактерии от устата могат да предизвикат рак!

Добрата хигиена на устната кухина стана още по-важна, отколкото се смяташе досега. 

Патогенните микроорганизми и техните токсини могат да навредят не само в устата! Когато те се движат през кръвния поток, могат потенциално да доведат до вторични инфекции и хронично възпаление в цялото тяло.

Фактът, че орални патогени могат да си проправят път до отдалечени части на анатомията и да причинят сериозни проблеми е известен в продължение на много години. Дори и стоматолозите ще се съгласят, че бактериите могат да преминат от венците в кръвта и до сърцето ни. Това е и причината някои от тях все още да предписват орални антибиотици, за да избегнат риска от ендокардит, особено ако имат възпаление на венците.

Но се оказва, че редките случаи на ендокардит е само върхът на айсберга. Няколко проучвания показват, че сега тези орални патогени-вируси, както и бактериите са свързани с някои видове рак.

Две независими нови изследвания откриват причинно-следствена връзка между общата орална бактерия (F. nucleatum) и колоректален рак – патогени от устата ни могат да влизат в кръвта и да колонизират други части на тялото. Известно е, че същите патогенни бактерии причинят мъртво раждане при мишки, но наскоро бе установено, че са отговорни за вътрематочна инфекция на бременна жена, която се превърна в трагично мъртво раждане на детето й.

Хронични, нетретирани инфекции от човешки папиломавирус (HPV) се свързва не само с рак на шийката на матката – около 60 до 80 процента от всеки орофарингеален рак произтича от HPV инфекции на устата.

Така че устната хигиена е става по-важна, отколкото се смяташе досега, защото с нея може да се намалят патогенните микроби в устата. Консумирането на повече домашно квасено кисело мляко, както и приемането на пробиотици чрез капки или капсули са два ефективни начина за балансиране на устната и чревната флора, които ще подобрят здравето на устната кухина, както и на цялостното ви здраве.

 

Как да направим зъбите си по-бели?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *