ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

На борба срещу маларията медицината извика противотанкови ракети

Военните ракетни технологии ще се използват за експресна диагностика на малария, много преди симптомите да се проявят

Дори при днешната напреднала медицина маларията има печалната слава на болест, против която липсва радикално противодействие, ето защо австралийски изследователи от Университета на Мелбърн се въоръжават с военни технологии.

маларияВаксина против малария е много трудно да бъде произведена, а за медиците бе практически е невъзможно да открият инфекцията на ранен стадий, но това беше вярно поне до вчера. Сега ситуацията обещава да се промени, с най-неочаквани съюзник – високотехнологично противотанково ракетно оборудване.

Това става възможно с автоматизирана система, използвана за откриване на противотанкови ракети с топлинно насочване. Когато изследователите обединяват програмния комплекс на военните с инфрачервен микроскоп, те успяват да забележат уникалните следи от мастните киселини на паразита в кръвта на потенциалната жертва. Това означава, че софтуерът, разработен специално за да убива, сега може да спаси живота на милиони хора, още преди характерните за болестта симптоми да се проявят.

Системата прави автоматична диагностика за малария само за четири минути и както всяка военна техника, не изисква при работа особени технически познания. А това е огромно предимство, тъй като специалисти не е лесно да се намерят в страните от Третия свят, където маларията е сериозен проблем. Приел благородната мисия, военният софтуер може да открие следи от малария дори в единствена кръвна клетка, а това е по-трудно, отколкото да намериш игла в купа сено, пояснява един от ръководителите на екипа – доц. Байдън Ууд за United Press International.

Като следваща фаза на своите изследвания учените ще тестват животоспасяващата военна  технология за борба с маларията в клиниките на Тайланд.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *