Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Течен метал лекува и свързва прекъснати нерви

Уникална технология лекува и свързва прекъснати нерви чрез течен метал, и обещава истинска революция в неврохирургията

Роботи от течен метал сме виждали само по филмите, но последното изобретение в помощ на неврохирурзите е може би крачка към тях. Микроскопични гъвкави тръбички, пълни с течен метал обещават революция в лечението и възстановяването на увредени нерви. Идеята е гъвкавите тръбички да свържат двата края  прекъснати нервни влакна и тъй като металът е добър проводник, ще даде възможност за възстановяване на нервните пътища. Така необходимите електрически импулси могат да се предават към точното място, което намалява риска от парализа и мускулна атрофия, пише The Daily Mail.

Течен метал лекува и свързва прекъснати нерви
Течен метал лекува и свързва прекъснати нерви

Тръбичките, освен течен метал, съдържат вещества, които стимулират растежа на нервите. По този начин, поне на теория, нервите след време ще могат да зарастат. Това обаче ще става много по-бързо от обичайното.

Нервите имат способността да регенерират, но с малка скорост. В някои случаи са нужни месеци и години за тяхното възстановяване. За такъв дълъг период  мускулите просто ще престанат да функционират, поради настъпилата атрофия на тъканите.

А да се съшият или присадят нерви, съвсем не е лесно. Възстановяването на двигателните функции и в този случай изисква достатъчно много време. Принципно различен подход предлагат китайски изследователи от Tsinghua University. Учените са успели с помощта на микроскопични тръбички  да предадат сигнали по силно увреден нерв. Фантастичният метал вътре в тях остава в течно състояние при нормалната телесна температура.  Той се вижда на рентген и лесно ще може тръбичките да се отстранят, когато вече не са необходими.

Разработката е в начален етап, но изследванията доказват нейната приложимост. Остава само да се тества безопасността на технологията и изумителният течен метал ще даде шанс за бързо възстановяване при ишиас, разкъсно-контузни рани и много други клинични случаи на увредени нерви, пише британският таблоид.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *