Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В котката се крие лек против рак?

Учени предлагат като лек срещу рак да се използват паразити, които се намират в червата и изпражненията на котката

Котката, както и кучето, са най-близките четириноги приятели на човека, но в пухкавите създания се крие опасен паразит – бактерия, предизвикваща заболяването токсоплазмоза. Американски изследователи успешно тестваха ново лекарство във вид на ваксина срещу рак, в което главната роля изпълнява бактерията Toxoplasma gondii.

В котката се крие лек против рак
В котката се крие лек против рак

Засега опитите в лабораторни условия показват удивителен успех срещу особено агресивни форми на меланом и рак на яйчниците. Разработената ваксина може да подобри състоянието на болни от рак и дори да им създаде имунитет, пише The Times.

Заразяването с токсоплазмоза става при контакт със заразена котка или котешки изпражнения. В общия случай здрав човек се справя със заболяването самостоятелно, без прием на лекарства. Имунната система бързо разпознава паразита Toxoplasma gondii, който намира убежище в дебелото черво на котките и в техните екскрементии. Защитният механизъм ликвидира успешно причинителя и дори създава имунитет. По аналогичен начин имунната система трябва да действа и против рака, но той е в състояние да се „замаскира“ и потисне правилната реакция.

Затова учените решават да стимулират имунния отговор и чрез паразита да пренасочат действието към тумора. Според професора по микробиология и имунология Дейвид Бзик от Дармут колеж (САЩ), в отговор на заразата организмът започва да произвежда клетки убийци и цитотоксични Т-клетки. Инжектиран в тумора, паразитът го  „демаскира“ за имунната система.

Чрез генно инженерство изследователите създават нов безвреден щам, който е неспособен да се размножава. После от този паразит-мутант получават ваксина, стимулираща мощна имунна реакция и това е доказано в лабораторни условия срещу меланом и рак яйчниците.

Създателите на новото лекарство срещу рак твърдят, че чрез терапевтичната ваксина с работно наименование CPS се получава пълна ремисия и дори организмът развива пожизнена защита срещу рецидивите на рак.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *