Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Йога инструкторка: Можем да бъдем напълно здрави с подходящи упражнения и мислене!

Аз съм най-негъвкавият човек на света. И това го казва жена, която може да се върже на джуфка. Куп хора със завидна двигателна подготовка не биха и помислили да изпълнят правените от нея пози. А тя ги изпълнява с лекота, въпреки че е родена с недоразвита тазобедрена става и по всичко е изглеждало, че ще куца цял живот.

40 години по-късно вместо болна и нещастна, тя е здрава, красива и щастлива и учи много хора как да станат такива. Защото е Пана! Украинката е може би най-успешният инструктор по йога в Пловдив. Обичат я, защото преподава умението да победиш себе си, но не на теория, а след като сама го е сторила, пише в. „Преса“.

Когато след раждането й се установява, че тя е дете с увреждане, на което трябва да бъдат направени поне 4 тежки операции без гаранция за успех, майка й, шампионка на Украйна по спортна гимнастика, вдига ръце и с Пана се заема баба й. Започва да я учи на йога – упражнения, дихателни практики и всичко това, когато момиченцето е само на 4 годинки.

lana joga„Първият ми спомен е от аулата в ортопедията на Харковския медицински университет. Сложиха ме на една голяма маса и баба ми ме накара да покажа какво правим на тренировките“, разказва Лана. Постигнатото е медицински феномен, тя не само ходи без никакви затруднения, а показва упражнения, с които не биха се справили и напълно здрави деца. Вероятно резултатите от практикуването на йога са били демонстрирани в тесен кръг, защото по това време в Съветския съюз от източна философия се интересуват много хора, но за това не се говори на глас.

„Израснала съм с предупреждението да не казвам „йога“, да не произнасям и дума на санскрит и да внимавам да се не издам с някой жест“, споделя Лана.

Става инструктор по йога на 12 г. – най-напред на самата себе си, защото правенето на упражненията й е много трудно.

„Бях много послушно дете и изпълнявах всички инструкции, които ми дават, но позите до една ме затрудняваха страшно. Казват, че децата са много гъвкави, но за мен това не важеше. И когато се записах да тренирам художествена гимнастика и видях какво грозно пате съм в сравнение с другите момичета, започнах да измислям мои си начини да постигам нещата. Впоследствие разбрах, че всъщност съставям методика за хора с някакви ограничения, как да ги улесня“, обяснява Лана.

Години по-късно сключва брак в България с мъж, който не практикува йога, но се интересува от философия, ражда се синът им, който вече е на 16 години, спортува и, разбира се, е йогин.

Лана е първата, която събира хора да практикуват йога в зала. Преди това в Пловдив са се упражнявали в апартаменти.

 „Има практики , които се нуждаят от пространство. При моя учител в Украйна се събирахме по 150 души, гледката е потресаваща. Мечтая си да видя 120 мои ученици, застанали в стойка глава. Засега това правят само пет-шест“,  казва с усмивка Лана.

Не се сърди, че хората често гледат на йогата само като на гимнастика.

„Трябва малко  да отслабна, я да се запиша на йога“.

„Приемам тяхната гледна точка, защото в един момент рано или късно дори и хората, дошли от суета или защото йога е мода, ще започнат да откриват, че тя е и други неща“, твърди инструкторката. Йога е преди всичко начин да овладееш своята вътрешна сила и после с нейна помощ да се справиш с всеки проблем.

„Наднорменото тегло например е несъвършенство на мисленето, каквото е всяко заболяване. Мечтата ми е да доживея момента, в който ще бъде срамно да си болен, защото това показва дълбоко вътрешно несъвършенство в твоята нагласа“, доверява учителката по йога. Тя допълва, че малка част от своята енергия човек набавя с храна, друга също малка част възстановява със сън, останалото може да постигне с енергийни практики.

Нейният начин е йога, но вариант са и бойните изкуства.

„Човек трябва сам да реши, защото има хиляди причини да не го направиш и само една – да го направиш. Съществува противоречие – за да развиеш личната си вътрешна сила, ти трябва личната ти вътрешна сила, затова се прави капка по капка, милиметър по милиметър“, обяснява Лана. И когато човек започне да напредва, остава само да разбере, че нищо не му се случва, без да го е предизвикал и без да му е било нужно да го преживее. Ако веднъж приеме това мислене, никога няма да се чувства нещастен. И ще стане щастлив, когато опознае себе си дотолкова, че да може да се определи с една-две думи.

„Аз например съм учител-ученик и не се знае коя част е водеща. Учейки другите, аз също научавам повече. Пълноценна съм, защото се уча и защото мога да предам своите знания на хора, които просто ме намират, защото имат нужда точно от моя начин на преподаване“, обобщава Лана.

Тя мрази състезанията и е убедена, че единствената надпревара, която си заслужава, е със самия себе си. Затова не спира да се състезава със себе и да печели, тренирайки и учейки се всеки ден. Често казва, че ще живее до 108 години и някой ден просто няма да се събуди. А учениците й могат да бъдат спокойни – през следващите 50 г. Лана обещава да е в залата винаги когато имат нужда от нея.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Йога инструкторка: Можем да бъдем напълно здрави с подходящи упражнения и мислене!

  1. Detelina Danailova каза:

    Впечатлена съм от публикацията ! Поклон пред хора като Лана! Моля помогнете ми за контакт с нея , тъй като имам здравословен проблем и търся начин да се излекувам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *