ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Метаморфоза превръща какаото в нещо полезно за сърцето

Учени твърдят, че са разкрили тайната на черния шоколад, чрез странната метаморфоза на какаото

Според изследователи, черният шоколад се разгражда в стомаха, но неговата основна съставка – какао, минава безпрепятствено през червата. Едва накрая, в дебелото черво какаото претърпява метаморфоза под въздействие на особени бактерии и образува противовъзпалителните съединения, които са полезни за сърцето, пише The Time.

Разкриха тайната на черния шоколад и какаото
Разкриха тайната на черния шоколад и какаото

Екипът на проф. д-р Джон Финли от Луизиана изследва как се усвоява шоколадът с помощта на модел на храносмилателния тракт, състоящ се от серия от модифицирани епруветки, симулиращи нормалното храносмилане. Учените обаче използват проби от какао на прах, което е основната съставка на черния шоколад. То преминава през цялата система, а несмилаемите му съставки се подлагат на анаеробна ферментация от бактерии, живеещи в дебелото черво на човека.

Отдавна е известно, че шоколадът съдържа някои видове полифеноли и малко диетични фибри. Катехинът и епикатехинът са признати за добри антиоксиданти. И двете съединения се смилат и абсорбират твърде трудно в стомаха, тогава как успяват да се проявят? Попаднали в дебелото черво те претърпяват метаморфоза чрез ферментацията. Така полифенолите се превръщат в малки молекули, които лесно се усвояват. Именно тези молекули притежават противовъзпалителни свойства и носят полза за сърцето.

Известно е, че въвеждането на пребиотици в храносмилането увеличава количеството на полезните бактерии в червата и потискат вредните. Ето защо учените предлагат да се използва микс от какаови фибри и пребиотици с цел, да се подобри здравето на хората и да се облекчи изработването противовъзпалителните съединения, които са естествени и полезни за здравето и сърцето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *