ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Целебните свойства на боровинките

Много хора уважават този дар на природата – боровинките, но не са наясно с всичките им целебни свойства. Не е особено популярно и това, че лековити са не само плодовете, но и листата на растението.

keks-s-borovinkiВажен компонент в състава на боровинките са дъбилните вещества, отбелязват от web-zdrav.ru. Плодовете могат да се сушат, подлежат и на топлинна обработка за съхранение, на дълбоко замразяване. Съдържат също флавоноиди, минерали, органични киселини, витамини и захари. Особено любопитен за науката е синият пигмент, който се оказа съотносим с пигмента на червеното вино и червеното цвекло. Активните ингредиенти в боровинките – флавони, дъбилни вещества, арбутин, гликозиди, комплексно въздействат върху клетъчното хранене и нормализират стойностите на кръвната захар. Интересна подробност е съдържанието на хром и манган.

Сушените боровинки са отлично средство за лечение на стомашно разстройство и диария. Могат да се дъвчат в натурален вид, но за по-бързо действие може да се направи отвара и да се пие на порции по една малка чашка. Чаят от сушени боровинки помага при различни инфекции в устната кухина и гърлото. За половин литър вода са достатъчни три супени лъжици плодове. Сместа се вари 10 минути, прецежда се и се консумира.

Пресните боровинки могат да се консумират профилактично с мляко за укрепване на имунната система. При разстройство обаче приемайте само плодове, без добавки от мляко и захар.

Народната медицина препоръчва при разстройство и запарка от боровинкови листа. Отварите и настойките от листа действат оздравяващо при кашлица, стомашни неразположения, възпаления на пикочния мехур, кожни заболявания. Продуктите се прилагат както вътрешно, така и външно – за различни промивки и компреси. Действат отлично при очни възпаления и изгаряния. Настойка от боровинкови листа се приготвя, като 1-2 чаени лъжички маса се залива с половин литър вряла вода и се оставя да кисне 10 минути. След това се прецежда и се изпива на 2-3 приема или се прилага външно.

Диабет в лека форма чудесно се повлиява от боровинкови продукти. Според някои специалисти противодиабетно действие имат и листата.
Боровинковият чай напоследък се препоръчва за лечение на хемороиди. Един лечебен курс продължава 3-4 седмици.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *