Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебна езда помага при аутизъм

Хипотерапията е лечебна езда. В България е известна отскоро като метод за справяне с тежки заболявания

деца езда Прилага се при деца с аутизъм, синдром на Даун, церебрална парализа, сколиоза, урологични заболявания.

„Това е просто общуване с кон, което действа физически и психически. Освен упражненията има ефект и от връзката с животното. Конете действат успокояващо. Те не правят разлика между болни и здрави хора и се държат еднакво с всички. Но усещат страха и са крайно внимателни с малките деца“, казва Вероника Бехал.

Тя е получила квалификацията си по хипотерапия в Чехия. Упражненията са при езда без седло. Поставя се
само дръжка, за която да се хванеш.

Детето ляга първо по корем, после по гръб Обръща се към задницата на коня и повтаря позите. Язди се бавно. Идват и по-увредени деца и някой трябва да им помага да пазят равновесие“, казва Вероника Бехал.

При езда мускулите се движат по същия начин, както при ходенето. Тази терапия е полезна и за деца, които не могат ходят. Чрез нея раздвижват цялото си тяло. Ако детето не се е движило дълго, терапията започва с 5-минутна езда, за да не се претовари, съветва инструкторът.

Лечебната езда помага на децата с проблеми да се отпуснат и да се почувстват по-самоуверени. Доказано е, че хората с увреждания по-лесно изграждат връзка с животни. В случая конете са не просто средство за раздвижване на тялото от време на време, а и верен приятел на детето.

Ездата помага и на хорас изкривявания на гръбнака. Причината е, че лягайки на коня, ние приемаме движенията му и изправяме гръбнака си, казва Бехал.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *