ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гел или таблетки при рак на гърдата

При високи рискове от рак на гърдата лекарите предписват най-често таблетки, но и под формата на гел, ефектът на медикаментите е не по-малък

Последни изследвания потвърждават, че между приложението на гел и таблетки при рак на гърдата няма особена разлика, пише в последния си брой Clinical Cancer Research. Допълнителен плюс на третиране с гел е, че лекарството попада през кожата на точното място и това води до по-малко странични ефекти. Именно заради страничните ефекти много жени избират да прекратят терапията, независимо от неблагоприятните последици.

рак на гърдатаЕто защо учените разглеждат най-употребявания медикамент – Тамоксифен, който се свързва с рецепторите на естрогена и така потиска клетъчното делене. При жени в напреднал стадий на болестта лекарството се предписва обикновено във вид на таблетки за предоперативно лечение и след това. Медикаментът се използва също и за превенция при рак на гърдата.

В новото проучване се сравнява ефектът на пероралната форма на тамоксифен, с гел, на базата на активните съставки на лекарството, обикновено препоръчван при дуктален карцином – най-често срещаният тип на неинвазивен карцином на млечната жлеза. Участниците са жени на възраст 45-86 г. и за всяка пациентка формата на медикамента е избрана на случаен принцип – чрез жребий.

Изследователите са установили, че гелът е толкова ефективен, колкото и пероралния прием в намаляване на клетъчна пролиферация. Използван като гел, медикаментът определено води до поява на по-малко странични ефекти, включително намален риск от образуване на тромби. Остават на почти същото ниво някои други нежелани реакции в органите, като изпотяване и горещи вълни.

Ръководителят на екипа онколози от Северозападния университет „Файнбърг“ – Чикаго, д.м.н. проф. Сеема Хан обобщава за Medical News Today: „Гел и таблетки са еднакво ефективни при рака на гърдата, но определено гелът има по-малко странични ефекти и това трябва да насърчи повече жени да спазват превантивната терапия.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *