ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цветът на очите има значение за здравето?

Учени разкриха особена връзка между цвета на очите и здравето

Очите може да са прозореца към душата ни, но и към нещо по-прагматично – здравето. Проучване, проведено от изследователи в Университета Питсбърг установява, че има особена връзка между цвета на очите и съвкупността от фактори, определящи нашето здраве.

Цветът на очите
Цветът на очите влияе на здравето

Например цветът на очите влияе върху способността на мозъка да работи в „многозадачен режим“, поносимостта към алкохола, риска от диабет и дори върху спортните наклонности. Съществува интересна връзка между цвета на очите и прага на болка. Според проучването, жените със сини или зелени очи, понасят болката по-добре, отколкото тези с кафяви очи, пише Daily Mail.

„Преди години се смяташе, че светът на очите зависи от два гена, но с последните изследвания броят им стигна до 12 – 13. Тези гени са отговорни и други функции на организма, и това не е необичайно. Например генът NCX-​​4 контролира протеин, който отговаря за възприемането на болка“ – коментира д-р Джери Лоухелайнен, професор биомолекулярни науки от университета „Джон Мурс“ в Ливърпул.

Освен усещането за болка, цветът на очите определя и други любопитни наклонности. Психолози от университета в Джорджия са изследвали над 12 000 мъже и жени. Те установили, че хората с светли очи употребяват значително повече алкохол, отколкото тъмнооките. Следователно хората с тъмни очи са изложени на по-малък риск от алкохолизъм, твърдят учените.

Затова, ако не може да се справите с едно питие, или ви мъчи главоболие, не се притеснявайте – за всичко са виновни очите.

Според статистиката хората с тъмни очи са с бързи реакции и по-добри в тениса, а синеоките мислят стратегически, затова са успешни в шахмата и  многобоя.

Всъщност, това е само теория, защото вариациите от 12 – 13 гени, които определят цвета на очите, комбинирани с останалото множество, дават строго индивидуални различия. Статистическите резултати не са повод за притеснения, успокоява проф. Лоухелайнен: „…генетичната зависимост между цвета на очите и нашето здраве и личностните характеристики не е доказана еднозначно!“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.