ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пеперудено дете написа готварска книга

11-годишно момче с рядко генетично заболяване не може да яде никаква твърда храна. Малкият Джош Гилд от Англия страда от булозна епидермолиза.

bulleznyy-epidermoliz2Джош е едно от т.н. “пеперудени деца”, описват от medikforum.ru. Ако той се изкуши да изяде дори едно късче чипс, ще получи страшни вътрешни увреждания. От тази ужасна болест във Великобритания страдат 5000 човека. В екстремални случаи кожата на болното дете се покрива при най-малък допир с някаква повърхност с кървави мехури. При Джош това се е случвало толкова често с двете му ръце, че при зарастването на раните пръстите остават слепени.
Лекарите са забранили на пеперуденото момче да яде каквато и да било твърда храна. Любимият на всички деца чипс е недостъпен за Джош, защото при преглъщането му може да получи вътрешни наранявания и да се задуши. Момчето може да яде картофено пюре, варени яйца и – каква радост! – торти!

За да помогне на други деца, които са с неговата диагноза, Джош решил да сподели рецептите на любимите си храни. В кулинарната книга на Джош се разказва за меките ястия, които могат да се приготвят за пеперудените деца.
“Аз не мога да се храня като другите: ще ме боли, ако трябва да преглъщам чипс или сандвич” – обяснява Джош.

Заедно с майка си той обича да приготвя храната от менюто си. Двамата открили, че е възможно да се направят меки варианти на немалко твърди храни. “Ако приемеш, че това са същите храни с малки разлики, може да бъде много вкусно”, обяснява пеперуденото момче. Любимото му лакомство е тортата-аероплан. Това е сладкиш, който се покрива със специален леден пласт, за да не изсъхва и да не затруднява преглъщането.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *