Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Умни“ превръзки познават как се чувстваш

Бинтове и „умни“ превръзки ще направят много повече за здравето, защото всеки момент „знаят“ как се чувства пациентът

Проектът Bioscope доказа възможността най-обикновената превръзка или бинт да се превърне в „умна“ мониторингова система, която усеща как се чувстваш, измервайки температура, пулс, движение и дори звук. Чрез стандартна безжична технология тези данни се предават към компютър и така се следи здравословното състояние на болния. Системата е работоспособна както в болнични условия, така и извън тях, чрез широко разпространените мобилни устройства, посочва New Scientist.

Бъдещето е на „умните“ превръзки
Бъдещето е на „умните“ превръзки

Основните модули са сензори, отпечатани с 3D-принтер директно върху превръзката. Това позволява на медиците да избират вида на сензорите индивидуално, да ги подменят и разполагат, както е най-целесъобразно и удобно. Сърдечната честота се измерва чрез електрическата активност на кожата, за температурата има контактен термометър, физическите движения се установяват с помощта на акселерометър, а микрофон записва звуците, издавани от тялото. Според изследователите, установени вече звукови модели от вътрешните органи могат да бъдат неочаквано мощно средство за диагностика.

Bioscope е изключително функционален, защото се разработва от широкоспектърен професионален колектив от лекари, медицински сестри, инженери и компютърни специалисти в Националния университет на Тайван, Тайпе. За разлика от всички познати досега портативни системи, „умната“ превръзка позволява лесно комбиниране от разнообразни по вид сензори, в зависимост от това, кои жизнени показатели следва да бъдат наблюдавани. Целта на екипа е да позволи на медиците да поставят диагноза дистанционно и с помощта на събраните данни, да наблюдават състоянието на пациентите, дори и след като те напуснат болницата. Системата „умни“ превръзки ще бъде представена на международната научно-приложна конференция UbiComp в Сиатъл, в началото на септември.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *