ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НАТРИКСАМ / NATRIXAM

Съдържа индапамид и амлодипин, лактоза монохидрат, хипромелоза, магнезиев стеарат, повидон, силициев диоксид, калциев хидрогенфосфат дихидрат, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, царевично нишесте, свързващи компоненти, оцветители.

natrixamПредназначение

НАТРИКСАМ е медикамент, препоръчван за лечение на хипертония. Той е съчетание от два активни компонента – индапамин и амлодипин. Комбинираното му въздействие води до овладяване на високите стойности на артериалното налягане. Съставката индапамин като диуретик стимулира отделянето на по-голямо количество урина. Амлодипинът отпуска кръвоносните съдове и улеснява кръвообращението.

Обикновено НАТРИКСАМ се дава на пациенти, които вече са лекувани със съчетание от двата продукта.

Как се приема

Този медикамент се приема в доза и с продължителност, определени от лекар. Не променяйте самоволно дозировката, не прекратявайте приема без консултация с терапевт.

Обикновено поддържащото лечение при хипертония се осигурява чрез прием на една таблетка – сутрин, с чаша вода.

Таблетката се гълта цяла; не чупете, не сдъвквайте!

Възможни нежелани ефекти

Лечението с НАТРИКСАМ може да стимулира симптоми, които не бива да се пренебрегват и налагат незабавна консултация с лекар. Потърсете терапевта си, ако след приема на медикамента почувствате недостиг на въздух и при дишане се чува “свирене”, ако получите отоци по лицето и клепачите, гърлото и езика. Прекратете приема на НАТРИКСАМ и се консултирайте със специалист, ако имате зачервявания по тялото, силен сърбеж, копривна треска, поява на мехури и обелване на кожата.

НАТРИКСАМ може да провокира сърдечни смущения, включително инфаркт; възпаление на панкреаса.
В началната фаза от лечението с НАТРИКСАМ може да се усеща умора и замайване, отоци на глезените, главоболие, коремни болки и гадене. Съобщавано е за кожни обриви и ниски стойности на калия в кръвта.

Има данни за сънливост и депресивни състояния, прояви на тревожност, смущения в зрението и слуха. Присъщи са отклонения в нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт – дискомфорт, повръщане, диария или запек, сухота в устата. Регистрирани са оплаквания от необясними възпаления на лигавиците, косопад, сърбеж и червени петна по кожата. Зачестява нощното уриниране; при доста мъже има еректилна дисфункция. Обичайни са болки в ставите и мускулите, крампи, болки в гърба.

Сред по-тежките ефекти при продължителна употреба са болестните отклонения във функциите на бъбреците и черния дроб, възпаление на кръвоносни съдове, хипергликемия и непоносимост към слънчевата светлина. При лабораторни изследвания се констатират неблагоприятни промени в кръвната картина, свързани с нивата на кръвната захар и пикочната киселина.

Кога НЕ БИВА да се приема

НАТРИКСАМ не бива да се прилага при пациенти с алергия към някоя от съставките на лекарствения продукт.

Медикаментът не е подходящ за бременни и кърмачки.

Не се използва за лечение на деца и юноши.

Този продукт не бива да се препоръчва на потребители с ниско кръвно налягане, заболявания на бъбреците и черния дроб, при ниски стойности на калий в кръвта и при изменения в сърдечно-съдовата система след прекаран инфаркт.

Специално внимание изисква лечението с НАТРИКСАМ на пациенти в напреднала възраст, с проявена фоточувствителност и страдащи от диабет и подагра.

Взаимодействие с други медикаменти

НАТРИКСАМ не се приема едновременно с лекарства като литий – при психични заболявания, и дантролен – при аномалии на телесната температура.

Лекуващият следва да прецени възможен ли е едновременен прием на НАТРИКСАМ с някои лекарства, или следва да се направят корекции в прилаганите медикаменти. Особен случай е комбинирането с други медикаменти за високо кръвно, лекарства за сърдечни заболявания – ритъмни нарушения, продукти за овладяване на психични нарушения, хапчета за стенокардия, за стомашно-чревни проблеми, антибиотици, препарати за корекция на когнитивни нарушения при възрастни, антипаразитни продукти, антихистаминови препарати, нестероидни противовъзпалителни, кортикостероиди при артрит и астма, лаксативни средства, мдикаменти при мускулна скованост, за лечение на диабет, калциеви добавки, за специфични медикаменти при трансплантирани пациенти, при болест на Крон, продукти с екстракт от жълт кантарион, статини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *