ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо е опасно да си гризем ноктите?

Навикът да си гризем ноктите е опасен не само заради повредения маникюр, но и заради доста по-сериозни негативни въздействия. Сред тях са неща от рода на салмонела, ешерихия коли, диария, болки в корема.

nailsПод ноктите на човека винаги има голямо количество потенциално опасни за нашия организъм бактерии. Обикновено ние ги унищожаваме с помощта на сапун. Ако обаче имате вредния навик да си гризете ноктите, бактериите попадат в устата, а сетне заедно със слюнката навлизат в храносмилателната система. Там намират великолепна среда за съществуването си!
Американецът Ричард Шер от Weill Cornell Medical College е специалист по оказване помощ на хора, които са свикнали да си гризат ноктите, разкриват от medikforum.ru. Той е установил, че най-често хората с такъв навик си имат работа с enterobacteriaceae – патогени, които причиняват остри стомашно-чревни инфекции, характерни с мъчителни болки в корема и диария.

С това обаче опасните последици от лошия навик не се изчерпват. Ричард Шер коментира и риска от развитие на инфекция, известна като паронихия. При нея бактериите проникват в организма през миниатюрни цепнатини по ноктите и пръстите, което причинява възпаление на плътта под нокътя. Ако там се развие гноен процес, интервенцията със скалпел е неизбежна, както и пиенето на антибиотици и противогъбични препарати.

Още една заплаха за здравето е човешкият папилома вирус. При гризането на ноктите той навлиза в устната кухина и се разпространява по цялото тяло. Още на първия етап от заразата е възможно – гризейки ноктите си – да си причините възпаление на венците и внезапно появили се брадавици.

Истината е, че този вреден навик наистина е много упорит. Трудно е да се преодолее – но не и невъзможно. Ричард Шер препоръчва като първа мярка да се лакират ноктите. При това съзнателно да се избира лак с неприятен вкус.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *