ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има ли лечение за диабетна ретинопатия?

Няма лек за диабетната ретинопатия. Но има методи за намаляване и забавяне на заболяването.

Но лазерното лечение (фотокоагулация) обикновено е много ефективно за предотвратяване загуба на зрението, ако е направено преди ретината да се повреди много.

В началните стадии на диабетната ретинопатия трябва да се направи лазерна коагулация. В напреднала фаза на болестта, когато има отлепване или кръвоизливи, трябва да се комбинират операция и лазер терапия по време на самата интервенция. Витректомията може да помогне, ако ретината не е била силно повредена. Понякога инжекции или противовъзпалително лекарство помагат да изчезнат кръвоизливите при пролиферативна диабетна ретинопатия. Тъй като не се усещат никакви симптоми, докато болестта стане тежка, ранното откриване чрез редовен скрининг е важно. Колкото по-рано се открие ретинопатията, толкова по-лесно е да се лекува и по-вероятно да се запази зрението.

Ако макулата е увредена от оток на макулата, може да се наложи лечение с лазер. Първата стъпка е премахване на стъкловидното тяло през много малък разрез с помощта на система за рязане и аспирация, наречена витреотом, откъдето тази процедура носи името си – Vitreus на латински означава стъклен, кристален. След премахване на стъкловидното тяло то се замества с разтвор, близък по свойства с този, който е бил преди това в окото.

Хората, които са били лекувани за диабетна ретинопатия трябва често да се наблюдават от очен лекар за проверка за нови промени в техните очи. Много хора с диабетна ретинопатия трябва да бъдат лекувани повече от веднъж, тъй като състоянието се влошава.

В идеалния случай, лазерното лечение трябва да се направи в началото на хода на заболяването, за да се предотврати сериозна загуба на зрението, а не да се опитвате да лекувате сериозна загуба на зрението, след като вече се е задълбочил проблема.

Хората с диабет трябва да се преглеждат от офталмолог поне веднъж на година. Подсещайте вашия лекуващ лекар, че трябва да ви даде талон за преглед при очен.

 

2 коктейла за младост, здрави кости и очи

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *