Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сложете в чинията цветовете на дъгата!

Неслучайно плодовете и зеленчуците са обагрени с цветовете на дъгата, здравословната храна е и многоцветна

Понеже навън е лято и цветовете на дъгата греят в пресните плодове и зеленчуци, добре сега те да намерят място на нашата трапеза. Ето с какво са полезни за вашата диета даровете на Природата според техния цвят:

Здравословната храна е и многоцветна.
Здравословната храна е и многоцветна.

Зелено

Броколи, копър, краставици, магданоз, зелен лук, спанак, грах, зелен боб, зеле, , тиквички

Зеленчуците се наричат така именно заради зеления пигмент хлорофил. Но освен него в тях присъства лутеин и други каротиноиди, които забавят процесите на стареене на клетките и отслабването на зрението. Веществата, намиращи се в зелето и броколите предлагат защита срещу някои видове рак. Листните зеленчуци са нискокалорични и отличен източник на магнезий, калий и фолиева киселина. Диетолози и лекари препоръчват на трапезата винаги да слагаме нещо зелено, за да си гарантираме перфектна фигура и добро самочувствие.

Червено

Грейпфрут, домат, диня, вишни, малини, череши, червени чушки, ягоди

Тези зеленчуци и плодове съдържат природните пигменти ликопен и антоцианин. Ликопенът помага на сърдечно-съдовата система, пази от рак на простатата и катаракта. Безспорен лидер в това е доматът, дори и преработен. Антоцианините в малините, вишните и ягодите са превъзходни антиоксиданти, които контролират кръвното налягане и пазят от заболяване сърцето. Последни изследвания доказват противовъзпалителния ефект на вишните, затова те помагат на страдащите от подагра и артрит.

Синьо и лилаво

Боровинки, патладжан, смокини, къпини, сини сливи, касис, черни маслини

Изброените плодове и зеленчуци съдържат наред с всичко друго и феноли. Този вид антиоксиданти прогонват депресиите и стреса, помагат да се забави стареенето като цяло, запазват паметта, намаляват риска от онкологични и сърдечни заболявания, успешно потискат симптомите на Алцхаймер.

Жълто и оранжево

Жълто грозде, портокал, лимон, морков, манго, пъпеш, тиква, кайсии

Природните дарове  с тези цветове съдържат бета-каротин, витамини А и С, калий.  Че морковите са полезни за зрението е добре известно, но също така те защитават кожата от вредните UV лъчи. Най-мощният антиоксидант в цитрусите – витамин С, наред с всичко друго помага за възстановяване на колагена и подмладява кожата. Кайсиите се полезни за здравето на сърцето и на косата.

Бяло и кафяво

Чесън, алабаш, гъби,  картофи, лук, бяла ряпа, карфиол

Белите дарове на Природата засилват имунитета и са превъзходен източник на калий. Съдържащите се в тях флавоноиди също са много силни антиоксиданти. В бялата част на чесъна и лука има алицин, който снижава нивата на холестерола и нормализира кръвното налягане. Той също намалява и риска от рак на простатата. Диворастящите гъби, корените на магданоза и целината съдържат вещества, които предпазват клетъчните мембрани и препятстват дегенеративните процеси на стареенето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *