ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Витамин D против рак на дебелото черво

При рак на дебелото черво, по-високото ниво на витамин D повишава шанса за оцеляване на пациентите, констатираха учени

Витамин D и перспективите за нормален живот на болни с рак на дебелото черво попаднаха във фокуса на първото по рода си изследване, което разкрива нови възможности за борба с опасния рак.

Витамин D против рак на дебелото черво
Витамин D против рак на дебелото черво

Учените от Университета на Единбург, Великобритания, са проследили във времето над 1600 пациенти след операция от рак на дебелото черво и констатират благотворното влияние на повишеното ниво на витамин D за пълноценната ремисия и по-нисък риск от летален изход.

Както неведнъж сме отбелязвали и ние, витамин D се синтезира под действието на с лъчевите лъчи в нашето тяло, но в случай на нужда може да си го доставим от рибеното масло и храните, като яйца, сьомга, херинга и скумрия. „Слънчевият“ витамин е от съществено значение за усвояване на калция и формиране на костите. Както ви информирахме и ние, учени откриха връзка между недостига на витамин D и високото ниво на разпространение на много от острите и хронични заболявания в последните години.

Пред авторитетното издание Clinical Oncology ръководителят на изследванията проф. Малкълм Дънлоп споделя, че независимо от обнадеждаващите резултати, има нужда от допълнителни клинични изпитвания, преди да се одобри витамин D, като средство за удължаване на живота при пациенти с рак на дебелото черво. Този вид онкологично заболяване заема вече второто място в печалната класация в Европа, като се отчитат по над половин милион нови случая годишно.

Изследователите посочват, че най-голяма полза от витамин D се усеща при болните с втора степен на рак, когато туморът е достатъчно голям, но все още няма метастази. Три четвърти от пациентите с високо ниво на витамин D, все още са живи пет и повече години след операцията, за разлика от тези, които са се въздържали от приемането на витамина.

Комбинирането на „слънчевият“ витамин D с утвърдените клинични методи може да повиши многократно шанса за оцеляване при болни с рак на дебелото черво, пише изданието „Healt“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *