Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарства, които се приготвят от даровете на океана

Още в древния Египет е било известно, че от дребните рибки — тетрадони — може да се приготви лекарство против епи­лепсия и против други заболявания.

Асировавилонски ръкописи разказват как от морски животни могат да се приготвят лекарства против зъбобол и главоболие, кои­то помагат даже при проказа. Учени проверявали лекарства, приготвени по древни рецепти и се уверили, че морските животни съдържат цяла редица чудни съединения. От риби-тетрадонти японски фармацевти са отделили вещество, което намалява кръвното налягане, помага при бронхити и бронхиална астма. Това вещество било наречено тетрадотоксин.

От черния дроб на акулите промишлено днес се получават витамините А, Д, Е. От китове, тон и паламуд се получава инсулин. При това „морският“ инсулин е много no-стабилен и активен от този, който е получен от сухоземни животни.

Последна дума на морската фармакология са простагландините. Тези хормоноподобни вещества притежават твърде широк спектър от физиологическо действие и могат да бъдат използвани при лечение на много тежки заболявания. Простагландините били открити в коралите на Карибско море, но тези вещества се съдържат и в коралите, морските краставици и таралежите, които живеят в Баренцово море.

Морската флора и фауна са изключително разнообразни. Това са стотици хиляди видове. От морски гъби са получени нови антибиотици. Рибарите ловят всичко 400—600 вида риби, но не и риби, които представляват основната биологическа маса на океана. В морските звезди има отровни съединения, които могат да се окажат много ефективни при лечение на гъбни болести и тумори. Отровите в морските животни са и щит и меч, с едните се пазят, други им служат за нападение. Някои видове океански корали са въоръжени с отрови, хиляди пъти по силни от отровите на някои отровни змии. Тези отрови за съвременната медицина са истинско съкровище.

 

Перлите символизират чистота, щедрост, почтеност!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *