Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Черният шоколад – цяр за атеросклероза

Атеросклерозата засяга все повече хора не само на преклонна възраст, а спасението от нея може да намерим в черния шоколад

Любимото на всички сладко удоволствие – шоколадът, може да лекува атеросклероза и да облекчи състоянието на болните, доказаха изследванията на италиански учени. Изданието „Нealth“ обаче ни препоръчва да погледнем предварително какво пише на опаковката: черният шоколад с най-малко 70% какао може да има лечебен ефект, а в останалите видове калориите са повече, отколкото ползата.

черен шоколад
Натуралният тъмен шоколад има лечебен ефект, а в другите калориите са повече, отколкото ползата.

За атеросклерозата медици и обвиняват най-вече нездравословното хранене, въпреки, че са налице и други фактори. Заболяването засяга не само големите кръвоносни съдове захранващи сърцето и мозъка, но и артериите на долните крайници. Нарушеното кръвоснабдяване предизвиква бърза умора, болки в краката, мускулни крампи и още неприятни усещания.

Редовната употреба на умерено количество тъмен шоколад бързо се справя със симптомите на атеросклерозата и донася на болните забележимо облекчение. В експеримента на италианските учени 70 годишни мъже и жени с тежка форма на заболяването са поканени да тренират във фитнеса. След като хапват по 40 грама тъмен шоколад, пенсионерите успяват да изминат 50% по-дълго разстояние, без да се оплакват от болки в краката. На следващия ден на доброволците раздават млечен шоколад, но резултатите са плачевни.

Италианските учени обясняват ефективността на черния шоколад с високото съдържание на какао. Какаовите зърна са източник на флавоноиди, естествените вещества, които се борят с лошия холестерол и могат да ни предпазят от атеросклероза. Чрез тях стените на кръвоносните съдове бързо възвръщат еластичността си и подобряват оросяването на крайниците. Допълнителният бонус е положителния ефект върху мозъка, особено забележим при възрастните хора.

Какаото съдържа още полифеноли, серотонин, магнезий, калий и желязо и всички тези съставки допълнително влияят благотворно на обмяната на веществата. За разлика от разпространения млечен шоколад, в черния няма много калории и дори може да помогне за борбата със затлъстяването, тъй като неговият леко горчив натурален вкус създава усещане за ситост.

Разбира се и с черния шоколад не бива да се прекалява, съветват лекарите: от 20 до 40 грама на ден са напълно достатъчно за да премахнем симптомите на атеросклерозата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *