Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли каква е разликата между диафрагменото и гръдно дишане?

Да следваш, модата, е смешно, да не я следваш – глупаво

дишане

Излиза, че е по-лесно да изглеждаме смешни, отколкото глупави. Но по повод здравето две мнения няма: да си здрав, винаги е модерно. А доколко е модерно диафрагменото дишане?

Разграничават се два основни вида дишане: диафрагмено и гръдно, или долно и горно. Гръдното дишане, на свой ред, се разделя на ключично и ребрено. Каква е разликата между тези видове?

При диафрагменото (или коремното) дишане в процеса участва силната мускулна преграда – диафрагмата, която при вдишване се свива и спуска надолу, а коремът се издува. Когато човек издишва, диафрагмата куполообразно се издига нагоре, изтласквайки въздуха от белите дробове. Основното преимущество на диафрагменото дишане е по-доброто обогатяване на кръвта с кислород, тъй като в процеса участва практически целият обем на белите дробове.

Интересното е, че новороденото бебе диша именно с помощта на диафрагмата, но скоро дишането му става гръдно, което физиологически е свойствено на зрелия човек.

При гръдното дишане активна функция изпълняват само горните дялове на белите дробове. В частност, ключичното дишане, като разновидност на гръдното, се осъществява чрез издигане на ключиците при вдишване и спускането им при издишване.

Друг подвид на гръдното дишане – ребреното, се осъществява за сметка на междуребрените мускули, които осигуряват разширяване на гръдния кош при вдишване и свиването му при издишване. Именно по този начин дишат повечето хора, но ребреното дишане не е оптимален вариант, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *