Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Недостигът на сън смалява мозъка

Недостигът на сън може да причини смаляване на размера на мозъка. Това твърдят учени от Сингапур с припомнянето, че в името на доброто здраве възрастните не бива да спят по-малко от седем часа.

sonУчени от медицинската школа Duke-NUS в Сингапур са изследвали здравето на 66 възрастни китайци, които периодично се подлагали на мозъчно сканиране в продължение на години. Паралелно с това те попълвали анкета с въпроси около продължителността и качеството на съня си, описват от medikforum.ru.

Изследването установило, че онези от доброволците, които спели най-малко, показвали най-лоши резултати на когнитивните способности и при тях най-ясно личали негативните възрастови промени в мозъчната дейност. Снимките на мозъка също доказвали, че протичат негативни промени – при тях видимо намалявал обемът на мозъка.
Резултатите от това изследване показали колко пагубен за всеки човек е недостигът на сън. Възможно е именно хроничното недоспиване да е един от главните фактори, водещи до нарушения в мозъчната дейност, включително и развитие на деменция.

Изследователите са убедени, че недостигът на сън може да бъде маркер за ускорено стареене на мозъка. И в други изследвания е доказвано, че за гарантиране оптимална работа на мозъка е необходимо да се спи не по-малко от 7 часа. Това правило се потвърждава и от компютърни тестове за когнитивните функции на мозъка.

Същевременно науката е категорична, че прекалено дългият сън е също толкова вреден за организма на един здрав възрастен човек, колкото и неговият недостиг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *