Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Плесента ни убива!

Има я във всеки дом и често е сред причини­те за здравословните ни проблеми. Как да се защитим от нея?

безопасен дом, чистота, мухъл, плесен, алергии, домашен прах, алергени

Човешките изисквания за уют някак съвпадат с тези на плесента. Искаме да ни е топло – вкъщи под­държаме температура, не по-ниска от 18 С, и не всички обичаме често да проветря­ваме помещенията. Същите условия търси и плесента. А колкото повече килими и дървения (ламперия, шка­фове, гардероби) има у дома, толкова повече са и местата, подходящи за развитието на опасните гъби. Като приба­вим повишената влажност в банята и кухнята, то почти сигурно е, че плесента съжи­телства добре с нас.

В какво се състои проблемът?

Спорите, благодарение на ко­ито плесента се размножава, се пренасят .много лесно от едно място на друго, при­лепчиви са. Попадайки на влажна повърхност, те об­разуват мицели. Плесента се разпространява невероятно бързо – при благоприятни условия тя може да завладее стената в дома ви за 24 часа. Вдишваме спорите от въздуха и се появяват здравословните проблеми.

В много от западните стра­ни отдавна се е наложил терминът „болестотворно въздействие на закритите помещения“или „синдром на болната сграда“. За него се заговори и у нас. Става въпрос за цял комплекс от симптоми, появяващи се при хора, които обитават поме­щения, поразени от плесен. Неслучайно живеещите в по-стари сгради или преградени с гипсокартон, се оплакват от висока температура, потене, слабост, хроническа умора, световъртеж, главоболие. Особено силно се проявя­ват тези симптоми при хора, които имат слаб имунитет или други здравословни оп­лаквания.

Причиняват алергия и астма

Много от гъбите са източ­ници на алергени, които се намират както в спорите, така и в мицелите. Когато попаднат в човешкия орга­низъм, могат да предизвикат алергична реакция, дерматит, дори астматични пристъпи. Според много изследовате­ли, за хората, страдащи от бронхиална астма, критична е цифрата 500 спори на 1 куб. м въздух.

Микоза

При някои хора, преди всич­ко тези със слаба имунна сис­тема (например страдащи от диабет), редовният контакт с плесента може да предизвика т. нар. вторична микоза. Най-застрашени от пораженията на гъбите са стомашно-чрев­ният тракт и бронхите.

Плесента си има любими места

Банята и тоалетната:

проверете в ъглите, между ваната, мивката и стените, фугите.

Кухнята: тръбите със сту­дена вода, които винаги са влажни от конденза.

Прозорците: те са доста уязвими, особено ако не са херметично затворени или помещението се проветрява рядко.

Растенията: ако страдате от алергия, не се увличайте много по отглеждането на цветя у дома, защото гъбите и бактериите често се заселват в почвата или по листата им. За да намалите опасността, най-добре пресаждайте цветята в почва, която е пречистена.

Климатикът: ако не по­чиствате редовно филтрите, плесента ще се размножа в тях интензивно и когато уре­дът работи, спорите на гъби­те буквално ще се посипват върху вас.

Бързо и лесно унищожение

Ако сте открили у дома следи от плесен, веднага вземете мерки за почистването й. Ето начините.

Механичен – сменете тапетите, пребоядисайте стените, след като добре измиете и подсушите пред­варително повърхността.

физически – добре подсу­шавайте местата, където се появява плесента. Така ще попречите на гъбите да се размножават.

Химически – за да не се поя­вят плесенните гъби отново, трябва да третирате мястото с подходящ препарат. Обик­новено това са разтвори, в които има хлор, съединения на сярата, производни на карбаминовата киселина. Лека­рите обаче предупреждават да действате изключително предпазливо – преди да на­пръскате с препарат, си сло­жете ръкавици и маска, за да не вдишате отровните изпа­рения. Съществуват и редица растения, които препятстват размножаването на плесен­та – такива са лавандулата, чаеното дърво, карамфилът. Можете да капнете в препа­рата малко масло от тях за по-добър резултат.

Възможно ли е да намалите опасност­та от появата на плесен?

Купете си хидромер. Ако уредът отчете влажност, по-голяма от 60%, помещението трябва да бъде изкуствено из­сушавано (продават се специ­ални уреди). Сухият въздух не позволява на гъбите да се размножават.

Проверявайте тръбите за течове. От време на вре­ме проверявайте водопро­водните тръба – дали няма някъде теч,както и канали­зационните и тръбите на пар­ното. Така ще намалите риска от появата на конденз.

Проветрявайте поме­щенията редовно. Така ще създадете неблагоприятни условия за размножаването на гъбите.

Не залепвайте масивните мебели плътно до стената, за да може въздухът да циркулира свободно.

Ако правите ремонт на кухнята или в банята, обърнете специално внимание на добрата вентилация.

При ремонт избирайте влагоустой­чиви материали (цимент, фугиращи смеси). Дървеният материал обработете с антисептик – например, лак.

 

Може да бъде и „добра“

Полезната плесен – това не е само пени­цилинът. Тя е незаменима при създаване­то на редица продукти. На първо място – това са сирената рокфор, камамбер, бри и др. Едни от най-изисканите сортове вина, като токайските, се правят от плесенясало грозде. Сокът му е аро­матен и богат на много захари. Този вид вина са доста дълготрайни – при правилно съхранение могат да бъдат запазени повече от 100 години. Плесента взема участие и при про­изводството на сакето и соевия сос.

Определен вид черна плесен – Aspergillus niger, се използва за производ­ството на лимонената киселина.

 

Изхвърляйте плесенясалите хранителни продукти

Дори минимални количества от плесента, попаднали в организма, могат да предиз­викат отравяне. Затова изхвърлете всеки хранителен продукт, който е хванал пле­сен (мухъл). Не е достатъчно да изрежете мястото, мицелите проникват в дълбочи­на. Изключение прави кашкавалът – него можете да изрежете.

 

Доказано: спалнята е най-мръсното място вкъщи!

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *