ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво да добавим в менюто на хиперактивното дете

Откъде се появява СДВХ (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност)?

хиперактивно дете, хранене, здравословно хранене, възпитание, хранене на детето

Няма единодушно мнение. Хиперактивността се обяснява и с наследствени фактори, и с генетични мутации, и с токсично въздействие върху плода. Повечето специалисти смятат, че в ос­новата на синдрома стоят микропоражения на главния мозък (предизвикани от недостатъчното количество кислород по време на вътреутробния период) или родови травми. Често от такива нару­шения са застрашени по-едрите деца или такива с по-едри глави, родени с про­дължително или много бързо раждане. При момчетата СДВХ се среща 3-4 пъти по-често, отколкото при момичетата.

Учените са единодушни, че храненето оказва огромно влияние върху развитието на синдрома. Ето какво трябва да добавите в менюто на децата?

 

Разбира се, при хиперактивните деца е важно не само да се отказват от вредни проду­кти – в дневния им порцион трябва да се включват полезни продукти. Ето какво е добре да се добави според последните научни данни.

  • Холин и лецитин – това са фосфолипиди, които участват в обмяната на веществата в централната нервна система. Съдържат се в млякото, яйца­та, рибата.
  • Полиненаситени маст­ни киселини Омега-3 – важна съставка на клетъч­ната мембрана. Те са особено важни за работата на невро­ните – дори наричат Омега-3 „смазка за мозъка“. Децата, на които им липсват тези кисе­лини, стават раздразнителни, неспокойни, учат се трудно и имат неспокоен сън. Нервната система на хиперактивното дете винаги работи в условия на повишено натоварване, за­това е важно да се подсилва двойно. „Смазката за мозъка“ се съдържа в мазната морска риба (сардина, скумрия, пъс­търва, херинга), орехите, ле­неното семе и растителните масла – ленено, рапично и соево.
  • Аминокиселини – суро­вината, която подпомага из­граждането на невромедиатори (вещества, които предават нервните импулси). В храната на хиперактивното дете тряб­ва да има извара, сирене, месо и яйца.
  • Витамини от група В – влияят на предаването на нервни импулси. Те присъст­ват най-вече в естествените млечни и месни продукти.
  • Магнезий – регулира ра­ботата на нервните клетки, която при хиперактивните деца обикновено е наруше­на. Най-много магнезий се съдържа в ядките, семената, какаото, бобовите, овеса, ба­наните, спанака.
  • Цинк – влияе на поведение­то и способността за възпри­емане. Присъства наситено в тиквените семки и пълнозърнестите продукти.

Разбира се, най-добре е полезните вещества да се получават чрез нату­рални продукти. Но ако детето отказва пове­чето от тях, на помощ идват витаминно-минералните комплекси.

 

Детето определя времето за хранене

Хиперактивните деца често забравят за храната – прилапват нещо по път, разсейват се, когато седнат на масата. Необходим име режим на хра­нене: закуска, обяд, вечеря по едно също време, в обичайна и максимално спокойна обста­новка. Но не бива да им се на­трапва изкуствено измислен режим. Много деца просто не се вписват в разписанията, които им се предлагат. Напри­мер не всички са готови за закуска веднага след ставане от сън, но след час-два сами търсят храна.

 

Учените съветват: опитвайте различ­ни варианти, експериментирайте.

Акохиперактивното дете въпреки всичко все хапва нещо между другото, това не е толкова страшно. В крайна сметка при такава актив­ност то наистина трябва постоянно да се под­силва. Но е добре всичко, което похапва, да е полезно: плодове, пълнозърнестхляб, пресен лист маруля, морков и задължително – много течности (най-вече – чиста вода). Не бива да има подръка никакви чипсове, газирано, сан­двичи с колбас, бонбони. Забраните не действат при децата с хиперактивност, затова просто не оставяйте подобни опасни съблазнителни храни и напитки в дома си.

 

Диетолозите и педиатрите преду­преждават: диетата не е панацея.

Детето със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при всички случаи се нуж­дае от специализирана помощ (от психолог, невролог или невропсихолог) и систематични коригиращи занимания. Но здравословната диета със сигурност не е излишна, и то не само за хиперактивните, а за всички деца.

 

Суперхраните даряват енергия, пречистват и подмладяват

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *