Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правете това само 5 минути на ден и край на стреса!

Колко добре би било да можем да направим малка пауза в забърза­ното и напрегнато работно ежедневие. Затова ви предлагаме за всеки ден от сед­мицата няколко бързи трика за повече енер­гия.

натоварване на сърцето, сърце, напрежение, стрес

Понеделник – акупресура за бодър дух

Между носа и горната устна има важна точка за акупре­сура. Ако мислено разделите участъка на три хоризонтални слоя, точката се намира между горния и средния. Притиснете мястото с въз­главничката на пръста си от една до две минути със средно силен натиск, при това ди­шайте дълбоко и равномерно. Това помага при стрес, духът ви ще се ободри и можете да се концентрирате отново върху работата си.

Вторник – лесни йога упражнения

Предлагаме ви три бързи уп­ражнения за заздравяване на мускулите, активиране на ди­шането и ободряване.

  • Дишане за разширяване на гръдния кош, задълбоча­ване на дишането до края на белите дробове и развиване на гръбначните мускули. Сед­нете върху пети с изправен гръб. Вдигнете ръце нагоре, дланите са навън, пръстите сключени. При това изпъ­нете гръдния кош, раменете са изпънати назад и надолу. Мускулите на таза леко се напрягат. Дишайте дълбоко и спокойно. Свалете ръцете, когато се уморят.
  • Упражнение за освежа­ване и затопляне, за раз­виване мускулите на торса и активиране на дишането. Застанете на четири крака (на колене), ръцете и бедрата са под 90 градуса към пода на широчината съответно на раменете и таза. Повдигнете леко краката на пръсти, тазът е напрегнат. Вдигнете колене­те на няколко сантиметра от пода, гърбът е изправен. За­дръжте за няколко вдишвания и бавно се спуснете отново на колене.

Упражнение за освежа­ване и разтягане на цялото тяло.

Застанете широко разкрачени, единият крак да сочи напред, другият да е леко извит навътре. Изпънете външната страна на задния крак. Свийте предния, докато бедрото застане успоредно на пода. Коляното е над стъпалото. Съберете ръце пред бюста, след това ги опънете на височината на раменете, пръстите да са изпънати. Погледът трябва да е отправен над предната ръка. Задръжте за няколко спокойни вдишвания. Повторете в другата посока.

Сряда – аромати за добро настроение

Етеричните масла помагат за отпускане, дават нова енергия и добро настроение. Представя­ме ви няколко от най-полезните ароматични етерични масла.

Босилек – ободрява, прояснява главата.

Евкалипт – има прочистващо действие, най-вече за дихателните пътища. Лавандула – против стреса, действа отпус­кащо.

Нероли – етерично масло от портокалови цветчета, подобрява и повишава настрое­нието.

Мента – енергизира при умора, предотвра­тява преумората.

Роза – поддържа спокойствието, премахва напрежението.

Цитруси – ободрява, повишава концентра­цията.

Съвет: Продават се специални лампи за ароматичните етерични масла. Добре е да ги оставяме да горят не повече от два часа дневно, за да не се претоварят сетивата ни. Не е хубаво маслата да се оставят да изгорят докрай, тогава се образуват канцерогенни субстанции.

Четвъртък – релакс и повишено самочувствие

Запишете си час за фри­зьор в обедната почивка и използвайте случая за един хубав масаж на главата, докато ви мият и фризират. Това е прекрасна мини програма за релаксация, а по този начин ще започнете следобеда с новата фризура и подобрена самочувствие.

Петък – фитнес в обедната почив­ка – стимулира кръвообращението.

Накланяне, въртене, навеждане – предлагаме ви няколко лесни упражнения за раздви­жване на ставите и мускулите, активиране на дишането и кръвообращението. Добри са за бърза релаксация, правете ги непременно на отворен прозорец.

  • За отпускане на гръбначния стълб, раменете и мускулите на торса. Застанете прави, краката разтворени на широчината на таза. Завъртете горната половина на тялото (около себе си) наляво и надясно. Ръцете при това се въртят отпуснато около тялото. Главата може да е неподвижна, да следи движението на ръцете или (още по-добре) да се движи в обратна посока. Коленете са леко отпуснати и сочат напред. Повторете няколко пъти, дишането е спокойно. Упражнението се прави от два до три пъти.
  • Активира дишането, изправя горната част на тялото. Застанете из­правени, краката са на ши­рочината на раменете, ръцете са над главата на широчината на раменете, лактите са леко сгънати, дланите сочат навъ­тре. При издишване ръцете отиват надолу и назад като махало. Тялото съвсем леко се привежда също. При след­ващото вдишване ръцете и торсът отиват отново нагоре. При всяко махане на ръцете коленете леко пружинират. Краката остават здраво стъ­пили на земята. Направете от 8 до 10 махания. След това – малка почивка в изправено положение. Повторете от два до три пъти.
  • За отпускане на мус­кулите от главата до краката, особено в облас­тта на раменете. Активира дишането. Застанете изпра­вени, краката са разтворени на широчината на раменете. Пружинирайте леко и бързо с колене и глезени, тялото да трепти в леки движения от главата до краката. Стъпа­лата са здраво стъпили на зе­мята. Преместете тежестта на тялото ту на левия, ту на десния крак. Горната поло­вина на тялото леко се мести с главата настрани, ръцете и раменете висят надолу. Ди­шайте спокойно. Починете малко изправени. Повторете упражнението от два до три пъти.

Събота – отново йога за освобождаване на енергийните блокади -стимулира целия орга­низъм

  • Седяща котка – освобож­дава задържането на енерги­ята по цялата дължина на гръбначния стълб. Седнете на пети, можете да поставите възглавница между краката и седалището. Бавно се плъзне­те назад върху петите, докато бедрата се повдигнат, гърбът е извит като на котка. При това издишайте. При вдишване се върнете обратно. Тазът е леко напред. Извийте гърба и главата назад. Повторете упражнението няколко пъти, като дишате спокойно.
  • Упражнение за таза, за стягане вътрешната част на краката и за отвеждане на енергията по вътрешната ос (гръбначния стълб) към гла­вата. Легнете по гръб, крака­та са един до друг, изправени нагоре перпендикулярно на пода. Разтворете ги встра­ни, стъпалата са изпънати. Вдишайте дълбоко, като си представяте как дъхът пре­минава през краката до таза. Леко напрегнете таза. Задръж­те за кратко, с издишването си представете, че отвеждате енергията покрай гръбнака към главата.
  • Упражнение за стягане на таза. Енергията отново се задвижва и тече през долната половина на гръбнака. Легне­те по гръб, коленете са свити, петите са допрени. Смъкнете коленете в посока пода. Ди­шайте дълбоко с корема. От това положение оттласкайте таза нагоре с външните ръ­бове на стъпалата. Задръжте възможно най-дълго, като дишате спокойно и дълбоко. Отпуснете отново таза и по­чинете. Повторете няколко пъти.

Неделя — една хубава вана срещу стреса

В края на седмицата най-после имате време и за една отпускаща и разточителна вана. Най-хубавото на това е, че в топлата вода мускулите се отпускат, дишането става по-дълбоко. Запалете свещи и си пуснете приятна музика, затоплете хавлията, за да се сгушите в нея след ваната. И не забравяйте, според изследователите на биоритмите най-подходящото време за това е между 15 и 21 часа. Дос­татъчна е температура от 36 градуса. Топлата вода оросява кожата до най-малките капилярчета. Разтоварва се и веге­тативната нервна система. 20 минути са достатъчни. След това се намажете с крем или тоалетно масло, най-добре от жожоба, докато още кожата е влажна, ще се почувства­те отпуснати и спокойни и готови да започнете новата седмица.

 

Как стресът се отразява на тялото?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *