ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Заразата с парагрип може да доведе до нежелани усложнения

Все още колебливото време с резки промени в температурата е причина за активирането на някои видове вируси

грип

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в момента в страната циркулират парагрипни, рино- и аденовируси. Различни от зимните грипни вируси, те са неустойчиви и бързо се променят. На тях може да се противодейства като се подсилва имунната система чрез витаминозна храна и прием на имуностимулатори, както и със спазване на добра лична хигиена заради въздушно-капковия път на разпространение.

Симптомите при заразяване с парагрип са висока температура, главоболие, отпадналост. След това могат да се появят разстройство и повръщане. При малките деца вирусът нерядко причинява и обриви. „При тях инфекцията започва с кихане, кашляне и секрети от носа, а след 4-5 дни се появяват пъпки по цялото тяло, особено в гънките“, посочва пред вестник „Всичко за семейството“ д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в столичната Инфекциозна болница.

В някои случаи боледуването е придружено с конюнктивит. Може да мине без висока температура, но с останалите характерни симптоми – неразположение, хрема, а при децата и диария. Обикновено отшумява за 3-4 дни, като за лечението се ползват традиционни препарати и витамин С. Лекарите съветват при първи оплаквания да търсим медицинска помощ и да не прибягваме до самолечение, за да не се стига до усложнения.

Характерните за лятото стомашно-чревни вируси се разпространяват при по-топло време. Очаква се пикът на засегнатите от ентеровируси да настъпи, когато дневните температури се задържат над 25 градуса. За да се предпазите, стойте далече от хора, които кихат и кашлят. Мийте често ръцете и избягвайте да докосвате очите и носа, защото тези органи са лесен вход за проникване на инфекцията чрез лигавицата. Използвайте индивидуални хигиенни средства – кърпа, сапуни, четки, прибори, чаши. Яжте много свежи плодове и зеленчуци, а ако се налага, приемайте и хранителни добавки, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *