ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Детето ходи насън! Колко опасно може да бъде това?

Сложили сте детето да спи и само час по-късно го срещате в коридора

дете

Очите му са отворени, но погледът е празен и неподвижен. Ако го попитате нещо, може и да ви отговори, но не е сигурно. Всъщност детето не е будно и не осъзнава какво прави, нито къде отива. В този случай по-добре не го събуждайте, а спокойно го отведете в стаята и му помогнете да си легне. Иначе може да се изплаши, а и при събуждането си ще е като замаяно и напълно объркано. Причината е, че ходенето по време на сън обикновено се случва в третата или четвъртата фаза на съня, когато човек спи най-дълбоко. Ако тогава се събуди, той е неадекватен поне няколко минути.

Сомнамбулизмът е явление, което се среща при малките деца и се израства най-късно в тийнейджърските години. Става дума не за заболяване, а за разстройство на съня.

Нощните разходки обикновено започват около час-два след заспиване и траят от няколко минути до половин час. Самото ходене не е опасно за детето. Потенциален риск има, ако се запъти към външната врата, отвори прозорец или слиза по стълби. Най-често детето само се връща и си ляга в леглото или заспива на друго място в стаята. На сутринта обикновено няма никакви спомени от нощните си похождения.

Причините за ходенето насън могат да бъдат силни впечатления през деня, страхове, дълбоки емоционални преживявания – наказание, детски караници и обиди. Психологическите проблеми, стресът и отслабената нервна система също са благодатна почва за появата на сомнамбулизъм. Най-рисковият период е около 7-8-годишната възраст. В първата учебна година детето привиква към нов ред и изисквания, получава огромно количество информация, разширява социалните си контакти. Всичко това може да породи напрежение, което да се отрази на качеството на съня.

Ако детето ви често има подобни епизоди, необходимо е да вземете предпазни мерки. Нощно време затваряйте добре прозорците, не дръжте ключовете в ключалката на външната врата. Приберете на трудно достъпно място чупливите и остри предмети, на които евентуално може да се нарани. Осигурете защита на кухненските чекмеджета за прибори. Ако в дома ви има стълби, помислете как да ги обезопасите.

За да се справите с този проблем, постарайте се детето да си ляга по едно и също време. Разходка в късния следобед на чист въздух ще му се отрази добре. След като се приберете, не го оставяйте пред телевизора или пред компютъра. Насочете го към спокойни занимания, които няма да предизвикат силни впечатления и бурни реакции. Не вечеряйте непосредствено преди лягане. Последното хранене за деня трябва да е поне два часа преди заспиване. Настоявайте детето да посети тоалетната преди лягане. Пълният пикочен мехур може да го подтикне да ходи насън, за да облекчи физиологичната си нужда. В случай че детето се е увлякло в игра, а времето за сън е дошло, не го прекъсвайте с настойчивото „Време е да спиш“. Прекъснатата работа може да го провокира да я продължи по време на сън, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *