Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Къпина – какво лекува този плод?

Къпините са мощно средство за прочистване на кръвта и укрепване на нервите

Плодовете на къпините са идеални за украса на кулинарни изкушения, а народната медицина от векове ги използва при лечение при простуда, възпаления и висока температура. Листа и корени са полезни при гастрит, стомашни разстройства и обилна менструация. Черните зрънца са богати на желязо, калций, калий, танини и мощни антиоксиданти като витамин С и фенолни киселини.

Счукани листа помагат срещу екземи, лишеи, изгаряне и рани, а сдъвкани заздравяват венците и премахват афти. Сокът от къпини и запарка от растението действат обезболяващо и успокояват нервите.

къпина
Полезната къпина

Чисти и добре узрели плодове запазват лечебните си свойства и прекрасен външен вид дори дълбоко замразени в хладилника. Листата се берат докато са млади, а корените може да се изваждат чак през късната есен. Изсушават се на сянка и тогава е възможно да се съхраняват продължително.

Къпините съдържат много фибри и помагат за прочистване на организма от натрупани отрови. Дребните семки е възможно да създадат проблеми при гастрит и язва, но сокът от къпини действа безотказно в такива случаи.

Запарка от листа и корени действа укрепващо и при разширени вени. Приготвя се лесно, като 3-4 с. л. се заливат с ½ л. вряла вода. Изпива се за един ден, като може да се прилага и външно – за бани и студен компрес. Отвара само от корените на растението помага при камъни в бъбреците.

Приятният на вкус чай действа укрепващо на костите и зъбите на децата.

Не пропускайте да се запасите с ароматните плодове, като приготвите сироп, сок или компот от тях, защото къпините запазват своите превъзходни лечебни свойства дори и преработени.

Dr.Silver NEW
Пригответе си сребърна вода в домашни условия с уреда Dr. SILVER

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *