Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разпознаем инсулт?

За инсулта е важно да знаете, че ако човекът стигне до спешно отделение в болница в рамкита до 2 часа от появата на първите симптоми, лекарите имат шанс да го спасят.

Научавайки симптомите бихте могли да помогнете на ваш близък и да се обадите бързо на телефон 112.

Инсултът най-често засяга речта, функцията на мускулите и усещанията.

  1. Парализата обикновено се появява на единия крайник или на двата от едната страна на тялото. Ако са засегнати двете страни на тялото, по-вероятно е пациентът да страда от увреждане на гръбначния мозък. Парализата от инсулт се появя на противоположната страна на тялото от областта на мозъка, която е засегната. Така че, ако се случи инсулт на дясната страна на мозъка, парализата ще се появи в лявата страна на тялото.
  2. Подобно на парализата на крайниците, едната страна на лицето на пациента може да загуби усещане или да се парализира. Това води до невъзможността на жертвата да движи едната страна на лицето си. Трябва да накарате пациента да се усмихне, за да видите дали устните ще се разтегнат само в едната половина.
  3. Една промяна в психичното състояние на болния може да варира от просто объркване и леко замайване към обща дезориентация. Определете дали психичното му състояние е нормално за него. Дали този пациент обикновено винаги е малко объркан или това е необичайно поведение за него?
  4. Често речта на болния става неясна или дори отсъства. Тествайте речта, като го накарате да каже някакво изречение, например: „Не можеш да научиш старо куче на нови трикове.“ Ако пациентът използва неподходящи думи, думите са неясни или пациентът не е в състояние да говори – това е показателно за инсулт.
  5. Ако пациентът има оплаквания, които изглеждат като симптоми като да е получил удар, но те отзвучат до 30 минути, той може да е претърпял мини инсулт или преходна исхемична атака. Преходната исхемична атака (ПИА) е подобна на удар с изключение на това, че симптомите изчезват напълно след 24 часа (обикновено по-рано) и няма трайно неврологично увреждане.
  6. Ако пациентът се представя с типични признаци на инсулт, но тези симптоми постепенно изчезват, вероятно е ПИА. Това трябва да споделите с вашия лекар, тъй като ПИА често са прекурсори на инсулт.
  7. Друга техника за оценка на инсулт е пациентът да затвори очи и да задръжи ръцете си протегнати пред него в продължение на 10 секунди. Ако една от ръцете си пациентът бавно премести към себе си, е вероятно той да е претърпял инсулт. Всяко асиметрични движения на ръцете може да бъде причина за безпокойство.
  8. Травма на главата. Ако сте сигурни, че пациентът не е имал някаква травма на главата и много от тези признаци и симптоми са налице, можете да бъдете сигурни, че е настъпил инсулт. Не забравяйте, че травма на главата може да бъде причинена от инсулта, тъй като пациентът може да падне и да се удари.

Винаги се обаждайте на 112 веднага щом е възможно във всяка извънредна ситуация. Особено ако човек е жертва на инсулт, бързото му закарване до болница може да му спаси живота и да оздравее без трайни дефекти.

 

Тина Търнър оцеля след инсулт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *